5 tips for finding the best real estate agent to sell your home

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
18 September 2023

Vijf tips om de beste makelaar te vinden voor de verkoop van uw huis

Introductie

De verkoop van uw huis kan een overweldigend proces zijn, vooral als u niet zeker bent van de geschiktste aanpak. Als u wilt dat iemand het tijdrovende proces van verkoop overneemt, kan u een bekwame makelaar vinden om u te begeleiden bij de verkoop.

Elke maand koppelen we 200 verkopers aan de beste makelaars in hun buurt. Zodra we een ontmoeting met een makelaar regelen, houden we contact met de verkopers om de prestaties van de makelaar te evalueren.

Als we meerdere keren negatieve feedback ontvangen, diskwalificeren we die makelaar. Dit garandeert dat we alleen de bekwaamste makelaars selecteren.

We merken dat het vinden van de juiste makelaar lastig kan zijn. Dus hier zijn vijf tips om u te helpen de beste makelaar te vinden die u kan bijstaan in de verkoop.

Tip n°1: Vergelijk minstens 3 makelaars

Wanneer u op zoek bent naar de beste makelaar, begint u best met het vergelijken van minstens drie verschillende makelaars. Hierdoor krijgt u een gevoel van de soorten makelaars en kunt u de beste kiezen door hun voorstellen te vergelijken.

Bij het kennismaken van de makelaars, kan u hen leren kennen door te vragen naar hun ervaring, het aantal huizen verkocht, en hun huidige aanbiedingen.

Achterhalen welke marketing strategieën de makelaar gaat gebruiken is belangrijk. Zeker als u snel wenst te verkopen. Zo weet u wat u van hun aanpak kan verwachten.

Ook is het belangrijk om te informeren naar de commissie van de makelaar en of ze een conventioneel contract bezitten. De gemiddelde commissie is tussen de 2% en 4%, het meest voorkomende is 3%.

Over het algemeen vragen makelaars een exclusiviteitscontract dat ongeveer 3 tot 6 maanden duurt. Dit contract verleent hen het exclusieve recht om uw woning gedurende die periode te verkopen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat als u het pand zelf verkoopt tijdens de contractperiode, u nog steeds verplicht bent de makelaar te vergoeden. Het contract wordt een maand voor de vervaldatum opgezegd, anders wordt dit automatisch met een maand verlengd.

Tip n°2: Raadpleeg de mening van anderen

Wat vinden andere eigenaren ervan?

Een van de beste manieren om een goede makelaar te vinden, is door de tijd te nemen om zich te informeren naar de ervaringen van andere klanten van de makelaar met wie u wilt werken.

Zo krijgt u een beter beeld van elk makelaarskantoor. Dit geeft u een beter idee van hoe de makelaar met u zal werken.

Schrap makelaars waarvan de beoordelingen niet overtuigend zijn of waarvoor geen beoordelingen zijn van uw lijst 😉.

Dit hebben we vereenvoudigd door beoordelingen uit verschillende bronnen zoals Google en Trustpilot op onze website weer te geven, zo heeft u een overzicht.

Om de kwaliteit van een makelaarskantoor te waarborgen, is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel BIV-makelaars aan het kantoor verbonden zijn. BIV-makelaars zijn gecertificeerde makelaars met de bevoegdheid de job van makelaar uit te oefenen.

Een makelaarskantoor met minstens één BIV-makelaar mag woningen verkopen. Een kantoor met slechts één BIV-makelaar en een groot aantal niet-gecertificeerde makelaars is waarschijnlijk van mindere kwaliteit. U kan dit nagaan door het kantoor op de website van het BIV op te zoeken.

Tip n°3: De schatting van uw huis is een sleutelmoment

Het is belangrijk om tijdens het vrijblijvende schattingsbezoek op bepaalde zaken te letten. Er zijn heel wat makelaars die een serieuze partner zijn en een stevige reputatie opbouwen, maar zoals -in elk commercieel beroep- zijn er ook gewetenloze cowboys.

Pas op voor volgende rode vlaggen:

  • een schatting die te laag lijkt;
  • een schatting die buitensporig hoog lijkt;
  • of het niet ontvangen van een schattingsverslag.

Het is mogelijk dat de schatting van een makelaar opzettelijk te laag is. Sommige kantoren onderwaarderen een huis om het snel te kunnen verkopen.

Wees echter ook op uw hoede voor makelaars die te hoge prijzen beloven voor uw huis. Deze cowboys willen u overtuigen om met hen samen te werken onder valse beloftes.

Als laatste is er een verschil in de mate van aandacht voor detail die verschillende vastgoedmakelaars tonen. Sommigen geven een ruwe schatting na een vluchtige inspectie. Anderen zullen een meer grondige aanpak hanteren en elk aspect van uw woning nauwkeurig onderzoeken alvorens een schattingsrapport te presenteren.

Deze laatstgenoemde makelaars nemen in hun rapport vaak informatie op over soortgelijke panden die verkocht zijn of die momenteel beschikbaar zijn.

Tip n°4: Slechte opvolging is een waarschuwingsteken

Wanneer u uw huis verkoopt via een makelaar, is het belangrijk om iemand te kiezen die detailgericht is en u gedurende het hele proces op de hoogte houdt.

Aangezien de makelaar meerdere bezoeken zal afhandelen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat u altijd op de hoogte bent van de laatste updates.

Na ontvangst van de schatting kan u beoordelen hoe goed de makelaar communiceert en opvolgt. Zijn ze gemakkelijk bereikbaar? Reageren ze snel op e-mails en berichten? Bellen ze snel terug?

Door dit te doen, kunt u een idee krijgen van hoe het zou zijn om te werken met de makelaar. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan dit aspect. Zo kan u in een transparante samenwerking stappen en erop vertrouwen dat de makelaar hun werk doet, en u op de hoogte houd van alle updates.

Tip n°5: Met wie heeft u de beste klik?

De verkoop van uw huis gebeurt niet iedere keer, vandaar dat het belangrijk is om een makelaar te vinden met wie u een persoonlijke band heeft en u begrijpt.

Het maken van moeilijke keuzes, zoals het kiezen van een koper of het wijzigen van de prijs kan ontstaan. Kies dus iemand met wie u zulke zaken open en comfortabel kunt bespreken.

De makelaar vertegenwoordigt u tijdens de verkoop, en dus zal deze over info beschikken waarvan u zich misschien nog niet bewust bent. Daarom is het belangrijk om een makelaar te hebben die u kan vertrouwen en waarvan u weet dat deze eerlijk zal zijn over de situatie.

Kort samengevat:

Kortom, als u uw huis in de best mogelijke omstandigheden wilt verkopen, is het altijd een goed idee om een makelaar in te schakelen. Hij/zij bespaart u de moeite en rompslomp van het verkopen van een huis, door veel van de noodzakelijke taken en procedures op zich te nemen.

Het vinden van de geschikte makelaar kan moeilijk zijn. Neem dus goed nota van de 5 tips om u te helpen bij het vinden van de beste makelaar:

1. Vergelijk minstens 3 makelaars

2. Doe uw huiswerk: wat vinden andere huiseigenaars?

3. De schatting van uw huis is een sleutelmoment

4. Slechte opvolging is een waarschuwingsteken

5. Met wie heeft u de beste klik?

Staat uw vastgoedvraag er niet bij? Contacteer ons dan even, ons team staat klaar om u verder te helpen. Stel uw vraag telefonisch 02 586 05 66 of via een mail naar info@belgiumimmo.be.