How to sell your house: The ultimate guide

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
01 September 2023
How to sell your house

Uw huis verkopen: de ultieme gids voor huiseigenaren

Als u uw huis of appartement in België wilt verkopen, is deze uitgebreide gids onmisbaar.

Leer de essentiële stappen om :

 • De exacte waarde van uw huis te bepalen
 • Te beslissen of u uw huis zelf wilt verkopen of met de hulp van een makelaar
 • Een gedetailleerd verkoopplan op te stellen
 • Uw bank te raadplegen over financiële zaken
 • De nodige documenten voor te bereiden voor een vlotte transactie

Of het nu uw eerste keer is of u al ervaring hebt met onroerend goed, deze gids is voor u.

Hoofdstukken

 1. Inleiding

 2. Timing en marketing

 3. De verkoopprijs van uw woning bepalen

 4. Onderhandelen

 5. Alleen of met een makelaar verkopen

 6. Het belang van het verkoopcontract`

 7. Een tijdschema opstellen

 8. Kostenoverwegingen

 9. Contact opnemen met de bank

 10. De hypotheek overdragen

 11. Documenten verzamelen en verstrekken

1. Inleiding

Veel huiseigenaren willen een eenvoudig en gemakkelijk proces voor de verkoop van hun huis: ze kunnen een advertentie op de markt zetten, snel een geschikte koper vinden en de verkoop zonder problemen afronden.

Een huis verkopen is echter zelden zo eenvoudig.

In feite komt er een hele reeks factoren bij kijken, waarvan u sommige kunt controleren, terwijl andere buiten uw bereik kunnen liggen.

Neem nu het geval van het echtpaar Laura en Arnaud, die enige tijd geleden een prachtig huis kochten. Hun situatie is echter onlangs veranderd: Laura is afgestudeerd aan de rechtenfaculteit en heeft een baan gevonden bij een gerenommeerd advocatenkantoor op zo'n 80 kilometer van hun huidige huis.

Laura en Arnaud hebben daarom de moeilijke beslissing genomen om hun geliefde huis te verkopen. Deze beslissing brengt een aantal overwegingen en stappen met zich mee die ze moeten nemen om de verkoop tot een succes te maken.

2. Timing en marketing

Zoals veel huiseigenaren hopen Laura en Arnaud dat het proces eenvoudig en probleemloos zal verlopen.

Ze moeten begrijpen dat timing cruciaal is om hun doelen te bereiken. Door hun aanbieding strategisch te timen, kunnen ze hun kansen vergroten om snel geïnteresseerde kopers aan te trekken.

Ze zouden een makelaar met diepgaande kennis van de lokale marktomstandigheden kunnen raadplegen, omdat factoren zoals seizoensgebonden trends, de beschikbaarheid van potentiële kopers en economische factoren van invloed kunnen zijn op het beste moment om uw huis of appartement te verkopen.

Voordat ze hun huis officieel te koop zetten, moeten Laura en Arnaud de nodige voorbereidingen treffen om het huis aantrekkelijker te maken. Dit kan inhouden dat de ruimte opgeruimd en gedepersonaliseerd moet worden, dat noodzakelijke reparaties of renovaties uitgevoerd moeten worden en dat het huis in scène gezet moet worden om de beste eigenschappen naar voren te laten komen.

Het huis visueel aantrekkelijk en goed onderhouden maken, kan een aanzienlijke invloed hebben op de indruk van een potentiële koper en de kans op een concurrerend bod vergroten.

Zodra hun huis klaar is voor de verkoop, kunnen Laura en Arnaud ervoor kiezen om samen te werken met de makelaar van hun keuze of om te proberen het zelf te verkopen. De verantwoordelijkheden kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot

 • professionele fotografie
 • het creëren van een overtuigende beschrijving van de aanbieding
 • het gebruik van verschillende online en offline kanalen om een breed publiek te bereiken.

Merk op dat een uitgebreide marketingstrategie meer potentiële kopers kan aantrekken en meer interesse in het onroerend goed kan opwekken.

3. Bepaal de verkoopprijs van uw woning

Bij het bepalen van de verkoopprijs van uw woning moet u rekening houden met een aantal factoren om uw financiële winst te maximaliseren en potentiële verliezen te minimaliseren.

Het is belangrijk om objectief te zijn en grondig onderzoek te doen bij het bepalen van de verkoopprijs.

Een factor die vaak meespeelt, is de emotionele band die u met uw huis hebt en die uw perceptie van de waarde ervan kan beïnvloeden.

Het komt vaak voor dat u emotioneel gehecht raakt aan uw huis, wat leidt tot een optimistische kijk op de prijs ervan. Neem het voorbeeld van Laura en Arnaud, die veel geïnvesteerd hebben in de renovatie van hun huis. Ze vragen zich nu af in hoeverre ze met deze investeringen rekening kunnen houden bij het bepalen van de waarde van hun huis. Hoewel emotionele gehechtheid begrijpelijk is, is het essentieel om dit in evenwicht te brengen met een realistische inschatting van de markt.

Door uw emotionele gehechtheid te erkennen en rekening te houden met andere belangrijke factoren zoals markttrends en vergelijkbare verkopen in uw omgeving, kunt u tot een nauwkeurigere verkoopprijs komen die aan uw financiële doelstellingen voldoet.

Het belang van een nauwkeurige schatting

Om een precieze verkoopprijs te verkrijgen, is het essentieel om te beginnen met een nauwkeurige schatting. U kunt schattingen opvragen bij verschillende vastgoedexperts om verschillende standpunten te verzamelen.

Het is echter essentieel om niet alleen op hun meningen te vertrouwen. Houd rekening met andere belangrijke factoren, zoals de huidige markttrends en vergelijkbare verkopen in uw omgeving. Door deskundig advies te combineren met een objectieve analyse van de markt, kunt u tot een nauwkeurigere verkoopprijs voor uw huis komen.

Een nauwkeurige schatting om het proces te starten

In België is het gebruikelijk om makelaars om gratis schattingen te vragen. Veel makelaars bieden schattingsdiensten aan en hebben ervaren agenten die uw woning kunnen bezoeken, de staat, locatie en andere relevante factoren kunnen beoordelen en u een schatting van de marktwaarde kunnen geven.

Als u nog onzeker bent of u wilt gewoon wat meer inzicht krijgen in het proces, kunt u ook een vrijblijvend gesprek met een makelaar aanvragen. In dit gesprek kunt u vragen stellen, meer te weten komen over de markt en een idee krijgen hoe de makelaar werkt.

U kunt ook meteen beginnen met een online schatting om een idee te krijgen van hoeveel de woning waard is. Er zijn verschillende hulpmiddelen die u hiervoor kunt gebruiken:

Onze schattingstool

Immoweb

Zimmo

Realo

Deze schattingen zijn volledig vrijblijvend, zodat u offertes kunt vergelijken. Onze makelaars vergelijkingstool kan u ook helpen om het beste kantoor bij u in de buurt te vinden.

U kunt ook overwegen om een schatting aan te vragen bij door de overheid erkende schatters of taxateurs.

Deze professionals zijn gecertificeerd en gemachtigd door de Belgische overheid om schattingen van onroerend goed uit te voeren. Hoewel zij geld kunnen vragen voor hun diensten, worden hun schattingen vaak als objectiever en betrouwbaarder beschouwd. U kunt zoeken naar door de overheid erkende taxateurs of taxateurs in uw omgeving en contact met hen opnemen om te informeren naar hun diensten.

BelgiumImmo

Onze app, BelgiumImmo - een toonaangevende speler op de Belgische markt - is momenteel de nummer één online digitale schattingstool van het land. Ons doel is om net dat beetje extra te doen om ervoor te zorgen dat u de meest nauwkeurige en betrouwbare schattingen voor uw eigendom ontvangt!

Bij BelgiumImmo bieden we niet alleen een gratis schattingstool, maar ook een gratis marktrapport. Dit rapport dient als een handige gids die gelijkaardige eigendommen op de markt toont, zodat u in een betere positie bent om weloverwogen beslissingen te nemen over de verkoop van uw eigendom.

Vanaf de eerste schatting tot aan de uiteindelijke verkoop kan ons ervaren team u door het proces begeleiden en deskundig advies en ondersteuning bieden om u te helpen het best mogelijke resultaat te bereiken.

Wat zijn de belangrijkste factoren bij het bepalen van de verkoopprijs van uw woning?

De belangrijkste factoren die waarschijnlijk de uiteindelijke verkoopprijs van uw huis zullen beïnvloeden zijn onder andere :

 • de locatie
 • de staat van de woning
 • de omliggende eigendommen
 • de energie-efficiëntie van het huis
 • de exacte grootte van het bruikbare gebied van de woning

Laten we elk van deze punten eens nader bekijken:

 • Locatie

We beoordelen de locatie meestal op verschillende niveaus, bijvoorbeeld door verschillende landen te vergelijken (d.w.z. hun sociaaleconomische status) of de nabijheid van grote hoofdsteden.

Op lokaal niveau wordt meestal rekening gehouden met de nabijheid van voorzieningen, scholen en openbaar vervoer, maar ook de oriëntatie van de tuin kan de uiteindelijke prijs beïnvloeden.

Om weloverwogen beslissingen te nemen over de waarde van onroerend goed in specifieke gebieden, kunt u Statbel raadplegen, het Belgische bureau voor de statistiek, dat statistieken geeft over de prijzen van verschillende soorten onroerend goed in Belgische steden en dorpen. Daarnaast verstrekt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) ook kwartaalrapporten die u zullen helpen om de trends op de vastgoedmarkt in verschillende regio's en gemeenten beter te begrijpen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de locatie niet kan worden veranderd.

Een van de nadelen van een locatie is dat deze niet kan worden veranderd. Hoewel het huis van Laura en Arnaud van binnen misschien esthetisch mooi is, kunnen de drukke straat en de populaire buurt een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs van de woning.

 • Gebruik vergelijkbare woningen als referentie

U kunt naburige eigendommen als referentie gebruiken om de verkoopprijs te bepalen.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er verschillen zijn tussen eigendommen in dezelfde buurt.

Het feit dat een buur een aanzienlijke winst op zijn eigendom heeft kunnen realiseren, garandeert niet noodzakelijk dat het resultaat voor iedereen hetzelfde zal zijn.

De zogenaamde "emotionele markt", waar de aanwezigheid van meerdere geïnteresseerde kopers of één bijzonder enthousiaste koper de prijs kan opdrijven, kan ook een rol spelen.

Houd er echter rekening mee dat alleen vertrouwen op geluk of individuele omstandigheden niet altijd resulteert in een eerlijke prijs.

 • De staat van uw huis

De huidige staat van uw huis is een andere zeer belangrijke factor.

De meeste potentiële kopers geven de voorkeur aan huizen die klaar zijn om in te trekken, dus een half afgemaakte woning proberen te verkopen is misschien niet de ideale oplossing.

Als u gaat renoveren, geef dan prioriteit aan essentiële gebieden zoals de keuken, badkamer en leefruimte.

Overweeg daarnaast verbeteringen zoals het installeren van ramen met dubbele beglazing, het verbeteren van de isolatie en het upgraden van het verwarmingssysteem. Als deze elementen in uw huis aanwezig zijn, is de kans veel groter dat u de gewenste verkoopprijs bereikt!

Het is ook essentieel om een evenwicht te bewaren tussen kwaliteit en aantrekkelijkheid.

Terwijl een luxe keuken met hoogwaardige materialen sommigen zal aanspreken, zal het vele anderen misschien niet aanspreken.

Vergeet ook niet om eerlijk te zijn over de kwaliteit en de leeftijd van de renovaties, want het kan misleidend zijn om te beweren dat recente renovaties enkele jaren geleden hebben plaatsgevonden.

 • Energie-efficiëntie

Investeren in energie-efficiënte verbeteringen kan de doorverkoopwaarde van uw flat of huis verhogen.

Naast deze factoren is de energie-efficiëntie van een huis de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden.

Informatie over energie-efficiëntie wordt verstrekt door het energieprestatiecertificaat (EPC), dat in België verplicht is bij de verkoop van een huis.

De Vlaamse overheid biedt een EPC-schattingstool om het energieprestatiecertificaat van een woning te beoordelen. U krijgt toegang tot deze tool door op de volgende link te klikken: EPC-schattingstool.

Met de stijgende energieprijzen en de algemene kosten van levensonderhoud, letten kandidaat kopers steeds meer op energie-efficiëntie wanneer ze een aankoop overwegen.

Energie-efficiënte huizen worden doorgaans sneller en tegen een hogere prijs verkocht.

Volgens een recent onderzoek zijn woningen met een EPC tussen 100 en 199 kWh/m²/jaar (labels A-B-C) ongeveer 10,9% duurder dan woningen met een EPC tussen 400 en 499 kWh/m²/jaar (labels D-E-F).

 • Nuttige oppervlakte

Het is bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat de totale bruikbare vloeroppervlakte van een woning nauwkeurig en objectief wordt gemeten.

Niet alleen verschaft dit potentiële kopers essentiële informatie, het helpt ook om toekomstige geschillen of misverstanden te voorkomen.

Er zijn verschillende methoden om de totale bruikbare vloeroppervlakte van uw huis op een transparante en betrouwbare manier te bepalen.

Een veelgebruikte aanpak is het gebruik van bouwtekeningen of digitale meters. Deze hulpmiddelen kunnen u helpen om de verschillende kamers en ruimtes van de woning nauwkeurig op te meten.

Aan de hand van plattegronden of digitale meters kunt u de afmetingen van elke kamer bepalen, inclusief lengte, breedte en hoogte. Vermenigvuldig deze metingen om de vierkante meters van de verschillende ruimtes te berekenen, en tel ze vervolgens bij elkaar op om de totale bruikbare grootte van het huis te verkrijgen.

Deze methode biedt een systematische en objectieve manier om de afmetingen van uw woning te meten.

In sommige gevallen hebt u geen toegang tot bouwtekeningen of digitale meters. In zulke gevallen kan de hulp van een makelaar of een professionele landmeter een verstandige keuze zijn.

Deze professionals hebben de expertise en kennis die nodig zijn om het eigendom nauwkeurig op te meten en de bruikbare grootte ervan te bepalen. Ze kunnen gebruik maken van laser meetapparatuur of andere geavanceerde technieken om nauwkeurige metingen te verrichten.

Door op hun expertise te vertrouwen, kunt u ervoor zorgen dat het totale aantal bruikbare vierkante meters eerlijk en onpartijdig wordt bepaald.

Het belang van een eerlijke en transparante weergave van de grootte van onroerend goed bij onroerendgoedtransacties

Het is essentieel om het belang van een eerlijke en transparante weergave van de grootte van het onroerend goed te benadrukken. Een onjuiste weergave van vierkante meters kan leiden tot geschillen met een kandidaat koper en kan uw reputatie als verkoper schaden.

Eerlijkheid en transparantie vergroten het vertrouwen van een potentiële koper en stellen hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen.

Het verstrekken van nauwkeurige metingen helpt bij het stellen van realistische verwachtingen en voorkomt teleurstellingen of juridische complicaties in de toekomst.

Het is belangrijk op te merken dat een verschil van meer dan 5% in de weergave van de grootte van de woning nooit zal leiden tot een prijsherziening, zelfs niet na de transactie.

Naast het totale aantal vierkante meters is het aan te raden om eventuele unieke kenmerken of extra ruimtes, zoals een kelder, zolder of garage, die bijdragen aan de totale bruikbare grootte van de woning, te benadrukken. Deze details kunnen uw woning aantrekkelijker maken en potentiële kopers een duidelijker idee geven van de waarde ervan.

4. Onderhandeling

Wanneer de onderzoeken en bezichtigingen beginnen, moeten Laura en Arnaud klaar zijn voor het onderhandelingsproces.

Kandidaat kopers kunnen aanbiedingen doen met verschillende voorwaarden, waaronder de aankoopprijs, voorwaarden en sluitingsdata. Ze moeten zorgvuldig evalueren om het beste bod te kiezen en de juiste handelswijze te bepalen.

Door een makelaar in te schakelen, kunnen Laura en Arnaud profiteren van onderhandelingsvaardigheden waarmee ze een gunstige deal kunnen sluiten die aan hun doelstellingen en tijdschema voldoet.

Nadat het bod is aanvaard

Zodra het bod is aanvaard, is de volgende fase het doorlopen van de verschillende fasen van het afsluitingsproces.

Dit omvat het uitvoeren van inspecties, het oplossen van eventuele problemen, het coördineren met de kredietverstrekker van de koper en het afronden van het benodigde papierwerk.

Door nauw samen te werken met een makelaar en eventueel een notaris, kunnen Laura en Arnaud ervoor zorgen dat aan alle wettelijke vereisten wordt voldaan en dat de transactie soepel verloopt.

Tijdens het hele proces is het voor hen essentieel om open en transparant te blijven communiceren.

Regelmatige updates, discussies en feedback van hun makelaar kunnen hen helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.

5. Alleen verkopen of met de hulp van een makelaar

Als u uw eigendom in België wilt verkopen, hebt u de keuze om dit alleen te doen of om de hulp van een makelaar of notaris in te roepen.

Wij zullen alle opties die beschikbaar zijn nader bekijken om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen die geschikt is voor de Belgische context.

Uw woning op eigen houtje verkopen

Uw huis zelf verkopen kan op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, omdat het u geld kan besparen.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de verantwoordelijkheden en uitdagingen die deze optie met zich meebrengt. Een woning verkopen in België brengt verschillende taken met zich mee, zoals adverteren, huisbezoeken organiseren, omgaan met vragen van potentiële kopers en voldoen aan wettelijke verplichtingen. De Belgische vastgoedmarkt heeft specifieke regels en procedures die gevolgd moeten worden, dus het is belangrijk om deze vereisten te begrijpen.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is de noodzaak om een wettelijk bindende overeenkomst, bekend als een "compromis", op te stellen tussen de koper en verkoper. In deze overeenkomst worden de voorwaarden van de verkoop vastgelegd. Zodra het compromis is ondertekend, hebben beide partijen vier maanden de tijd om het bij een notaris te laten registreren, waardoor het officieel en wettelijk bindend wordt.

Wilt u meer weten? Misschien vindt u dit interessant om te lezen: Model van verkoopovereenkomst tussen particulieren in België.

Verkopen met de hulp van een agentschap

Aan de andere kant, het gebruikmaken van de diensten van een makelaarskantoor of het werken met een notaris kan een aantal voordelen hebben. Deze professionals hebben expertise en ervaring in de vastgoedsector die van onschatbare waarde kunnen blijken tijdens het verkoopproces van uw huis. Ze zijn bekend met de lokale marktomstandigheden, prijsstrategieën en wettelijke vereisten, en zorgen ervoor dat de verkoop van uw woning voldoet aan de huidige regelgeving.

Makelaars hebben ook uitgebreide netwerken en toegang tot verschillende marketingkanalen.

Zij kunnen reclame, bezichtigingen en onderhandelingen voor u afhandelen, waardoor u veel tijd en moeite bespaart. Daarnaast hebben ze sterke onderhandelingsvaardigheden en een goede kennis van de markt, waardoor ze u kunnen helpen om eerlijke en redelijke verkoopprijzen te krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat de gemiddelde commissie voor makelaars in België over het algemeen rond de 3% van de verkoopprijs van het onroerend goed ligt. De commissietarieven liggen echter niet vast en er kan over onderhandeld worden.

Volgens de Vlaamse Vereniging van Makelaars (CIB), zijn de commissietarieven enigszins aangepast, waarbij de gemiddelde tarieven in sommige gevallen licht zijn gedaald tot tussen de 2,5% en 2,6%.

Zorg ervoor dat elk makelaarskantoor dat u overweegt in te huren goedgekeurd is door de relevante regelgevende instantie, zoals het IPI (Institut Professionnel des Agents Immobiliers) voor Franstalige gebieden of hetBIV(Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) voor Nederlandstalige gebieden.

Het vinden van de juiste makelaar voor uw behoeften kan echter moeilijk zijn. Voor waardevol advies kunt u ons artikel over dit onderwerp raadplegen, waarin we alle informatie hebben verzameld die u nodig hebt om de beste makelaar te vinden die u kan helpen.

Verkopen met een notaris

In België spelen notarissen ook een belangrijke rol bij onroerendgoedtransacties. Zij zorgen ervoor dat de procedure legaal en correct verloopt, geven advies over juridische kwesties, stellen contracten op en zien toe op de eigendomsoverdracht.

Als u uw huis verkoopt, kan een notaris u tijdens het hele proces gemoedsrust en professionele ondersteuning bieden. Ga voor meer informatie over hoe notarissen u kunnen helpen bij de verkoop van een woning naar de website van de Belgische vereniging van notarissen, Fednot.

6. Het belang van de koopovereenkomst/compromis.

Het compromisspeelt een cruciale rol in het vastgoedproces, omdat het de voorwaarden van een vastgoedtransactie vastlegt.

In dit wettelijk bindende document staan belangrijke details, zoals :

 • de aankoopprijs
 • betalingsvoorwaarden
 • verschillende bepalingen die de rechten en plichten van de koper en verkoper beschermen

Afhankelijk van de complexiteit van de transactie kan het compromis of verkoopovereenkomst worden opgesteld door een makelaar of, in complexere gevallen, door een notaris.

Bij eenvoudigere vastgoedtransacties is het vaak een makelaar die de compromis de vente opstelt.

De voorlopige verkoopovereenkomst die door een makelaar wordt opgesteld, bevat over het algemeen essentiële elementen zoals de identificatie van de betrokken partijen, een beschrijving van het onroerend goed dat verkocht wordt, de overeengekomen aankoopprijs en de betalingsvoorwaarden. Het kan ook andere belangrijke details bevatten, zoals de sluitingsdatum, onvoorziene omstandigheden en eventuele specifieke voorwaarden of clausules die relevant zijn voor de transactie.

Het doel is om een volledig en duidelijk document op te stellen dat de belangen van beide partijen beschermt.

7. Stel een tijdschema op

Bepaal wanneer u uw eigendom wilt verkopen!

Voordat u begint aan het proces om uw huidige huis te verkopen en een nieuw huis te kopen, is het essentieel om de twee verschillende scenario's en de risico's die ze met zich mee kunnen brengen te begrijpen.

Scenario 1: verkopen voordat u een nieuw huis koopt

In dit scenario gaat u eerst op zoek naar uw droomhuis en zodra u dat gevonden heeft, zorgt u ervoor dat uw huidige woning te koop staat. Het voordeel van deze aanpak is dat u weet dat u een koper hebt voor uw huidige woning voordat u zich verbindt aan een nieuwe aankoop. Het risico bestaat echter dat het nieuwe huis dat u wilt kopengefinancierd moet worden terwijl u nog bezig bent met de verkoop van het oude huis.

De oplossing: een overbruggingskrediet

Om dit risico te beperken, kunt u overwegen om een overbruggingslening af te sluiten. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die de financiële kloof overbrugt tussen de verkoop van uw huidige woning en de aankoop van een nieuwe. Het biedt u het geld dat u nodig hebt om uw nieuwe woning veilig te stellen voordat de opbrengst van de verkoop van uw huidige woning beschikbaar is. Houd er rekening mee dat een overbruggingskrediet vrij duur kan zijn, omdat u mogelijk drie leningen tegelijk moet afbetalen (de bestaande hypotheek, het overbruggingskrediet en de nieuwe hypotheek).

Scenario 2: kopen voordat u verkoopt

In dit scenario gaat u op zoek naar een nieuwe woning zodra u een koper hebt gevonden nadat u uw woning te koop hebt gezet. Het voordeel is dat u uw nieuwe woning al hebt veiliggesteld, maar het risico bestaat dat u uw huidige woning moet verlaten voordat de nieuwe beschikbaar komt.

De oplossing: Vraag om uitstel in de definitieve koopakte

Om dit risico te vermijden, kunt u met de koper van uw huidige woning onderhandelen over een uitstel in de definitieve koopakte. Hierdoor kunt u een paar maanden langer in uw huidige woning blijven, terwijl u een andere woning zoekt of tijdelijke woonruimte organiseert. U kunt ook overwegen om voor een korte periode woonruimte te huren om de periode tussen het verlaten van uw huidige woning en het betrekken van uw nieuwe woning te overbruggen.

Het is belangrijk om te weten dat zodra u het koopcontract hebt ondertekend, u vier maanden de tijd hebt om de koop bij de notaris af te ronden. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt in specifieke gevallen, waardoor het proces wat flexibeler kan verlopen.

8. Kostenoverwegingen

Laten we eens kijken naar de kosten die het verkoopproces met zich meebrengt, of u nu kiest voor een makelaarskantoor, een notaris of om het zelf te doen:

Verkopen via een makelaar:

Als u met een makelaar werkt om uw woning te verkopen, zullen zij u tijdens het hele proces professionele ondersteuning bieden. Zij zullen u helpen om uw woning te taxeren, op de markt te brengen, bezichtigingen te organiseren en met kandidaat kopers te onderhandelen. Vergeet echter niet dat aan deze service kosten verbonden zijn. Makelaars rekenen over het algemeen een commissie op de uiteindelijke verkoopprijs, die meestal varieert tussen 2% en 5% van de waarde van uw woning. In België bedroeg de gemiddelde commissie in 2022 2,6%. Daarnaast moet u tijdens het proces mogelijk marketing- en administratiekosten betalen.

Verkopen via een notaris:

Verkopen via een notaris impliceert zijn juridische expertise bij het afhandelen van de transactie. Notariskosten voor de verkoop van een woning worden berekend als een percentage van de waarde van de woning, en variëren over het algemeen tussen 1% en 2%, afhankelijk van de prijsklasse. Het is essentieel om rekening te houden met deze kosten wanneer u via een notaris verkoopt.

Uw huis zelf verkopen :

Zelfstandig uw woning verkopen kan u makelaarskosten of notariskosten besparen. Dit betekent echter wel dat u zelf taken op zich moet nemen zoals het taxeren van de woning, de marketing ervan en het organiseren van bezichtigingen. Hoewel deze aanpak kosteneffectief kan zijn, kan het veel van uw kostbare tijd en moeite vergen.

Maak een zorgvuldige afweging van de kosten en verantwoordelijkheden voordat u een beslissing neemt. Zorg er ook voor dat u de wettelijke vereisten en tijdschema's voor een succesvolle verkoop begrijpt. Blijf op de hoogte, neem weloverwogen beslissingen en vraag indien nodig professioneel advies.

Meerwaardebelasting :

Vergeet naast de verkoopkosten niet de meerwaardebelasting die u zult moeten betalen wanneer u uw woning verkoopt. Deze belasting is gebaseerd op het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs.

De verkoopprijs is het werkelijke bedrag van de verkoop minus kosten zoals makelaarskosten en advertentiekosten.

De aankoopprijs is de oorspronkelijke aankoopprijs, vermeerderd met 25% (tenzij u kunt aantonen dat deze hoger is), plus nog eens 5% voor elk jaar dat u het onroerend goed bezit, tot een maximum van 4 jaar. Renovatiekosten gemaakt door een geregistreerde aannemer worden ook in aanmerking genomen.

Het belastingtarief varieert afhankelijk van de verkoopdatum. Als u binnen vijf jaar na aankoop verkoopt, is het tarief ongeveer 16,5%, plus gemeentelijke belastingen. Er gelden bepaalde uitzonderingen, bijvoorbeeld als het onroerend goed ten minste 12 maanden uw hoofdverblijfplaats is.

Voor onontwikkelde grond die binnen vijf jaar verkocht wordt, kan het belastingtarief oplopen tot 33%.

Zorg ervoor dat u de implicaties van vermogenswinstbelasting begrijpt en houd er rekening mee in uw financiële planning. Het raadplegen van een belastingdeskundige kan u helpen om aan de regelgeving te voldoen en uw financiële resultaten bij verkoop te optimaliseren.

9. Contact opnemen met de bank

Als u een huis verkoopt waarop een hypotheek rust, moet u contact opnemen met uw bank om ervoor te zorgen dat de transactie soepel verloopt.

De woning moet "vrij en schoon" worden verkocht, wat betekent dat alle hypotheken op de woning moeten worden terugbetaald en dat geen enkele schuldeiser er voordeel uit kan halen.

Als u een nieuw huis wilt kopen terwijl u nog een uitstaande hypotheek hebt, is het aflossen van het saldo van uw hypotheek een van de cruciale stappen waarmee u de uitstaande hypotheek kunt verwijderen en een nieuwe lening kunt krijgen. Dit proces, dat bekend staat als herfinancieren, biedt verschillende voordelen en overwegingen om in gedachten te houden.

Herfinancieren houdt in dat u uw bestaande hypotheek vervangt door een nieuwe met andere voorwaarden, vaak inclusief een nieuwe rentevoet en betalingsstructuur.

Het belangrijkste doel is om het saldo van uw bestaande lening af te lossen, waardoor uw hypotheek wordt afbetaald en de weg wordt vrijgemaakt voor een nieuwe hypotheek.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om te herfinancieren en het saldo van hun lening af te lossen, is om te profiteren van gunstigere rentetarieven.

Als de marktrente is gedaald sinds u uw hypotheek hebt afgesloten, kunt u door te herfinancieren een nieuwe lening krijgen tegen een lagere rente, waardoor u op de lange termijn een aanzienlijk bedrag kunt besparen. Door een lagere rente te krijgen, kunnen uw maandelijkse hypotheekbetalingen dalen, waardoor u extra geld kunt vrijmaken voor andere financiële doelen of uitgaven.

Naast rentebesparingen kan herfinanciering u ook helpen om toegang te krijgen tot het eigen vermogen dat u in uw huidige woning hebt opgebouwd. Als de waarde van uw huis is gestegen sinds u het kocht, kan herfinanciering u de mogelijkheid geven om dat eigen vermogen aan te spreken door een grotere lening af te sluiten en het overtollige geld voor andere doeleinden te gebruiken.

Of u nu uw nieuwe huis wilt renoveren, uw schulden wilt consolideren, in andere eigendommen wilt investeren of grote uitgaven wilt dekken, herfinanciering kan een haalbare oplossing zijn.

Voordat u gaat herfinancieren en het saldo van uw lening gaat afbetalen, is het echter essentieel om met bepaalde factoren rekening te houden. Evalueer eerst de kosten die aan herfinanciering verbonden zijn, zoals afsluitkosten, aanvraagkosten en andere kosten. Deze kosten kunnen variëren, dus het is essentieel om verschillende kredietverstrekkers en leenopties te vergelijken om er zeker van te zijn dat u de gunstigste voorwaarden krijgt.

Overweeg ook zorgvuldig de voorwaarden van de nieuwe lening die u overweegt.

Denk hierbij aan de rentevoet, of deze vast of aanpasbaar is, en de aflossingsperiode. Let op eventuele boetes voor vervroegde aflossing of verborgen kosten die uw totale besparingen kunnen beïnvloeden of de totale kosten van de herfinanciering kunnen verhogen.

Het is ook belangrijk om uw financiële situatie en langetermijndoelen te beoordelen. Vraag uzelf af hoe lang u in uw nieuwe huis wilt blijven wonen en of de potentiële besparingen van herfinanciering de initiële kosten rechtvaardigen.

Houd er rekening mee dat als u van plan bent om uw woning in de nabije toekomst te verkopen, de voordelen van een herfinanciering misschien niet opwegen tegen de kosten.

Bovendien is het in het kader van de aankoop van een eigendom in België essentieel om in gedachten te houden dat als u van plan bent om het eigendom binnen vijf jaar te verkopen, u mogelijk vermogenswinstbelasting moet betalen. Daarom moeten de voordelen van een herfinanciering zorgvuldig worden afgewogen tegen de potentiële kosten in dergelijke omstandigheden.

U wordt sterk aangeraden om een gerenommeerde hypotheekverstrekker of financieel adviseur te raadplegen die u door het herfinancieringsproces kan begeleiden.

Zij kunnen u helpen begrijpen wat de gevolgen zijn van het aflossen van uw leensaldo, u informatie geven over de huidige marktomstandigheden en u helpen bij het kiezen van de leningoptie die het beste bij uw behoeften past.

Kortom, het aflossen van het saldo van uw lening door herfinanciering is een belangrijke stap bij het kopen van een nieuw huis.

Door uw huidige hypotheek te vervangen door een nieuwe, kunt u profiteren van lagere rentetarieven, het eigen vermogen in uw huis gebruiken en mogelijk uw maandelijkse hypotheekbetalingen verlagen. Het is echter essentieel om de kosten, voorwaarden en uw langetermijndoelen in overweging te nemen voordat u gaat herfinancieren. Door professionals op dit gebied te raadplegen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die bij uw financiële doelstellingen past.

Er zijn verschillende kosten verbonden aan dit proces, waaronder herbeleggingskosten in geval van vervroegde aflossing van de lening en kosten voor het annuleren van de bestaande hypotheek.

Daarnaast zijn er aanvraagkosten voor de nieuwe lening, hogere premies voor een nieuwe levensverzekeringspolis (vanwege veroudering) en administratiekosten voor de nieuwe lening.

Het is echter niet altijd nodig om een nieuwe lening af te sluiten als u een nieuw huis koopt.

10. De hypotheek overdragen

Over de overdracht van een hypotheek

Een andere optie is het overzetten van een hypotheek, waarbij uw bestaande krediet naar de nieuwe woning wordt overgezet.

Deze optie kan een aantal voordelen bieden, maar u moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat u ervan kunt profiteren.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de nieuwe woning binnen twee maanden na de verkoop van de bestaande woning gekocht worden, en moet de opbrengst van de verkoop op een geblokkeerde rekening staan.

Een van de belangrijkste voordelen van een hypotheekoverdracht is dat uw huidige lening onder de huidige voorwaarden afgelost blijft worden. Dit betekent dat u hetzelfde rentetarief, aflossingsschema en andere oorspronkelijk overeengekomen voorwaarden kunt behouden. Door uw huidige lening te behouden, voorkomt u dat u deze moet herfinancieren en de bijbehorende kosten.

Bovendien kan uw levensverzekeringspolis, indien gekoppeld aan de hypotheek, blijven bestaan met dezelfde premiebetalingen.

Herfinanciering is niet nodig en u kunt kosten voor vervroegde aflossing van de lening vermijden. In sommige gevallen, als er extra geld nodig is voor renovaties of andere doeleinden, kan een extra hypotheek nodig zijn.

Het is belangrijk om op te merken dat de bank de discretie heeft om een hypotheekoversluiting goed te keuren of te weigeren op basis van factoren zoals uw inkomen, bestaande krediet en de taxatie van het nieuwe eigendom dat als zekerheid voor de hypotheek gebruikt zal worden.

Het is echter ook belangrijk om in gedachten te houden dat u in sommige gevallen een extra bedrag moet lenen, vooral als u van plan bent om renovatie- of verbeteringswerkzaamheden aan uw nieuwe huis uit te voeren.

In dit geval kan de bank u vragen om een extra hypotheek aan te vragen om de kosten van deze extra uitgaven te dekken.

Deze extra lening staat los van de hypotheekoverdracht en is onderworpen aan eigen voorwaarden.

U moet weten dat een hypotheekoverdracht niet gegarandeerd is en afhankelijk is van de goedkeuring van de bank.

De bank zal uw aanvraag beoordelen op basis van factoren zoals uw inkomen, bestaande schulden en kredietwaardigheid.

Ze zal ook de waarde van uw nieuwe huis moeten beoordelen, die de basis van de hypotheek zal vormen. De bank zal waarschijnlijk om een taxatie van de woning vragen om het juiste leenbedrag voor de nieuwe woning te bepalen.

Voordat u beslissingen neemt, is het raadzaam om uw bank of een hypotheekadviseur te raadplegen om de specifieke voorwaarden van een hypotheekoverdracht te begrijpen.

Zij kunnen u door het proces begeleiden, uw geschiktheid beoordelen en informatie verstrekken over eventuele aanvullende vereisten of overwegingen die op uw situatie van toepassing kunnen zijn.

11. Documenten verzamelen en verstrekken

Verzamel en bezorg documenten zonder vertraging

In België is het bij de verkoop van uw huis van essentieel belang om tijdig alle benodigde documenten te verzamelen en te verstrekken. Deze documenten spelen een essentiële rol om ervoor te zorgen dat de transactie soepel verloopt en aan de wet voldoet. Hier zijn enkele van de essentiële documenten die u nodig hebt:

Om de verkoop van uw woning vlot te laten verlopen, is het van essentieel belang dat u alle nodige documenten hebt en dat u deze tijdig aan de betrokken partijen bezorgt.

Het is raadzaam om een notaris of vastgoedprofessional te raadplegen om er zeker van te zijn dat aan alle wettelijke vereisten is voldaan en om eventuele specifieke vragen over de documenten te beantwoorden.

Valt uw vraag over een woning niet in deze lijst? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om u te helpen! Stel uw vraag telefonisch op 02 586 05 66 of per e-mail op info@belgiumimmo.be.