You want to sell your house: what now?

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
23 August 2023

Uw woning verkopen en snel in contact komen met potentiële kopers? Lees hieronder verder!

Een van de belangrijkste stappen als u uw huis of appartement op de markt wil zetten, is het voorbereidend werk. Bij de verkoop is de eerste indruk de focus. Zo trekt u zoveel mogelijk kandidaatkopers naar u toe. Met voorbereidend werk bedoelen we:

 • De juiste verkoopprijs bepalen (door bv. schattingsverslagen te vergelijken)
 • Een duidelijk beeld van de kosten hebben (bv. attesten, eventuele meerwaardebelasting)
 • Het nodige papierwerk klaarleggen (bv. EnergiePrestatieCertificaat, kadaster)
 • Eventueel professionele hulp inschakelen (van een makelaar of notaris)
 • Voorbereiding voor het ontvang van kandidaat kopers (bv. opendeurdag)

Hoe bepaal ik de vraagprijs van mijn woning?

Om uw woning op de markt te zetten heeft u een passend prijskaartje nodig. Om de correcte verkoopprijs te vinden is het belangrijk om schattingen van verschillende bronnen te vergelijken.

U kan al meteen beginnen met een online schatting om een gevoel van de waarde te krijgen.

Hiervoor zijn er al enkele tools die u kan gebruiken:

Hierna kan u een afspraak maken met iemand die een waardering ter plaatse kan doen. Hoe handig een digitale schatting ook is, het zal nooit hetzelfde zijn na het zien van uw interieur, buurt, staat etc. Hiervoor kan u een beëdigd schatter of makelaar inschakelen.

Een makelaar komt gratis en vrijblijvend langs voor een waardebepaling. Dit omdat ze dan zichzelf kunnen voorstellen en zo hun netwerk kunnen uitbreiden. Zie onze makelaar vergelijkingstool om een aanbevolen kantoor in uw regio te vinden.

Beëdigde schatters hebben een prijskaartje van gemiddeld €200 tot €450. U kan steeds contact met ons opnemen als u op zoek bent naar een schatter. Dan kan u vrijblijvend via ons in contact komen met de beste uit ons netwerk.

De manier waarop elke beëdigd schatter of makelaar de waarde bepaalt verschilt. Een schatter gaat objectief te werk bij de berekening van de waardebepaling van uw huis. Een makelaar houdt rekening met de huidige vastgoedmarkt. Zij kijken dan meer voor welke prijs ze het huis in hun ervaring kunnen verkopen.

Welke documenten heb ik nodig bij de verkoop van een huis of appartement?

Als verkoper zijn er bepaalde attesten en documenten die u verplicht moet hebben bij het verkopen van uw pand.

Hieronder een overzicht van de nodige documenten:

Meer informatie over de prijs van de attesten vindt u hieronder terug in ons artikel: "Wat zijn de diverse kosten bij de verkoop van uw huis?".

Wie kan u bijstaan bij de verkoop van uw huis of appartement?

Uw huis zelf verkopen

Het voordeel aan zelf verkopen is dat u geen commissie hoeft te betalen en alles in eigen handen kan nemen. U moet wel rekening houden dat een woning te koop zetten tijdrovend kan zijn. Dit vooral door de papieren en administratie die u dient voor te bereiden. Ook heeft u een minder groot netwerk dan een iemand in de vastgoedsector. Wat u dan wel kan doen is openbaar uw huis verkopen. Hier zijn tegenwoordig veel sites voor, zoals Biddit waar men een bod kan doen. De opvolging van kandidaten die willen kopen kan ook veel tijd pakken, maar is een belangrijk gedeelte van het verkoopproces.

Uw huis met een vastgoedmakelaar verkopen

Het grote voordeel van een makelaar is dat ze het intensieve deel van de verkoop overnemen.

Zij zorgen voor het papierwerk, mensen opzoeken uit hun groot netwerk of nieuwe vinden door advertenties te plaatsen en geïnteresseerden opvolgen etc. Een groot verkoopbord is ook niet te onderschatten. De vastgoedmakelaar kan u ook helpen bij de presentatie van uw woning op de vastgoedmarkt. Door al een aantal jaar ervaring te hebben weten zij wat de beste aanpak is voor soortgelijk pand. De gemiddelde commissie is tussen 1% en 3,5%, afhankelijk van het soort pand en met wie u samenwerkt.

De meeste vastgoedkantoren werken onder een "no win = no pay" regel. Dit zorgt ervoor dat u geen kosten heeft als het niet lukt om de woning binnen de tijd van de samenwerking te verkopen. Er zijn uitzonderingen, vandaar dat wij altijd aanbevelen om eerst een paar kennisgesprekken te hebben met regionale vastgoedkantoren. Deze zijn altijd vrijblijvend en op die manier kan u de voorstellen vergelijken en zien welk kantoor het beste bij u aansluit. Onze makelaarvergelijkingstool kan u hierbij verder helpen.

Uw huis via een notaris verkopen

De notaris kan u verder helpen door het zorgen voor de administratie en de opmaak van de verkoopovereenkomst. Deze is minder commercieel gericht, maar kan u helpen met de verkoop door woningen openbaar zoals bv. via Biddit te koop te zetten.

Wat is de situatie rond de verkoop?

Verschillende aspecten kunnen de verkoop beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat alle stappen vlot verlopen, kan u zich best op voorhand inlichten.

Gebeurt de verkoop van het huis of de grond 5 jaar na de aankoop? Dan is het heel waarschijnlijk dat meerwaardebelasting van toepassing is. Zelfs als het gaat om een schenking die u verkoopt binnen 5 jaar. Zie onze blog over de voorwaardes en percentages van meerwaardebelasting: Meerwaardebelasting op vastgoed: wat is het en wanneer is het van toepassing?

Gaat het om een erfenis? Dan is er een bijkomende erfbelasting. Zie de gelinkte website van de Vlaamse overheid voor de voorwaarden.

Of gaat het om het uitkopen van een voormalige partner? Dan kan het zijn dat een verlaagd tarief van toepassing is. In deze blog leggen we uit hoe de uitkoopwaarde te berekenen en meer: 'Uitkopen partner' : Wat is het en hoe berekent u de juiste som?

Wat voor kosten zijn er bij de verkoop van een huis of appartement?

Onder de kosten voor de verkoper vallen:

 • de commisie van de eventuele hulp van een vastgoedmakelaar
 • de kost van het papierwerk en administratie (zie hieronder de lijst)
 • de kost op een bestaande hypotheeklening

Meer details kan u terugvinden in onze blog: Wat zijn de kosten voor verkoop van uw huis of appartement?

De gemiddelde kost van de documenten en attesten

 • Stedenbouwkundige vergunning: ongeveer 75€
 • Bodemattest aan te vragen bij OVAM: tussen 55€ of 222€
 • Energieprestatiecertificaat (EPC): kost afhankelijk van het soort pand tussen de 300€ en 800€
 • Kadastrale stukken: de aanvraag kost ongeveer 20€
 • Elektrische keuring: kost ongeveer 100€ tot 200€
 • Conformiteitsattest stookolietank: keuring van de technicus kost tot 100€
 • Asbestattest: ongeveer 50€

Voor meer informatie over waar dit allemaal aan te vragen zie ons artikel: U wilt uw huis verkopen: Wat nu?

Hoe ontvang ik kandidaat kopers?

De beste indruk maken op geïnteresseerden, hoe doe ik dat?

Als u samenwerkt met een makelaar helpt deze vaak bij de organisatie van een bezoek of een opendeurdag. Zelf zijn ze dan ook aanwezig bij de rondleiding.

Verkoopt u zelf? Bekijk uw pand dan even met nieuwe ogen. Zijn er kleine gebreken die zelf snel even in orde kan brengen? Zoals bv. een likje verf hier en daar, olie op luide deurscharnieren etc.

Verder de ruimtes opruimen en overbodige spullen opbergen zodat de woning er ordelijker uitziet. Ga ook even over de ramen en doe de gordijnen goed open tijdens het bezoek. Goede belichting zorgt voor een ruimere indruk.

Indien u een tuin heeft, kan u deze opruimen door bv. het onkruid uit te trekken en het terras te vegen. Maak de omgeving neutraler door alle duidelijk persoonlijke spullen even op te bergen. Dit maakt het makkelijker voor de potentiële koper om in te beelden hoe zij hier zouden wonen.

Jouw woning moet er op zijn best uitzien! Door planten of bloemen binnen te halen kan u zorgen voor een frisse uitstraling.

Tijdens de rondleiding

Houd altijd rekening met het weer als u een afspraak maakt met de kandidaat kopers. Probeer de vragen bij de rondleiding zo direct mogelijk te beantwoorden. Wees transparant, zo weten de potentiële kopers dat u niets heeft te verbergen. Laat ten minste een aantal geïnteresseerden de woning zien alvorens een bod te accepteren.

Een opendeurdag organiseren is een goede manier om mensen te bereiken die uw woning zouden willen kopen. Adverteer de datum op sociale media of op andere sites op het internet. Zet de richtlijnen van het bezoek er duidelijk bij zoals bv. het uur, een masker dragen of niet, max. aantal mensen per bezoek (ivm grotere families).

De verkoopovereenkomst of compromis

Het is bijna tijd voor een feestje, want het huis is weldra verkocht!

Nu moet u alleen nog zorgen voor een goed opgemaakte verkoopovereenkomst. Hierin zetten u en de koper de letters op de i als compromis.

De notaris of makelaar kan dit dan nalezen en eventueel helpen bij de opmaak, gezien dit bij hun takenpakket hoort.

Ga even door onze blog, hierin staan alle details overzichtelijk opgelijst zodat u niets mist bij de opmaak: Model van verkoopovereenkomst tussen particulieren in België

Staat uw vastgoedvraag er niet bij? Contacteer ons dan even, ons team staat klaar om u verder te helpen. Stel uw vraag telefonisch 02 586 05 66 of via een mail naar info@belgiumimmo.be.