Selling a house without a real estate agent: 7 essential steps

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
31 August 2023
Selling house without a real estate agent

Uw huis verkopen zonder makelaar: 7 essentiële stappen voor succes

Uw huis verkopen zonder makelaar

Uw huis verkopen zonder een makelaar kan moeilijk lijken, maar met een goede planning en de juiste stappen kunt u dit voor elkaar krijgen. Met een zorgvuldige afweging van de vastgoedmarkt, strategische prijzen en effectieve reclame, vergroot u uw kansen op een succesvolle verkoop.

En daarom zijn wij hier, om u uit te leggen hoe het kan werken en u door het proces te leiden met tips, zodat het solo verkopen van uw appartement of huis een lonende ervaring wordt!

In dit artikel leiden wij u door de 7 belangrijkste stappen om uw huis alleen te verkopen.

1. Stel een tijdschema op: Bepaal het juiste moment om te verkopen

Voordat u uw huis op de markt brengt, is het van essentieel belang om te bepalen of dit het juiste moment is.

Houd rekening met factoren zoals trends op de huizenmarkt, rentetarieven en de vraag in uw omgeving. Volgens het Belgische Statistiekbureau (Statbel) is het van cruciaal belang om de vastgoedmarkt te volgen om de schommelingen ervan te anticiperen.

Stel voor uzelf een realistische deadline vast voor de verkoop van uw huis, maar wees ook bereid om flexibel te zijn indien nodig. Met een zorgvuldige planning kunt u het verkoopproces met vertrouwen tegemoet zien.

De eerste stap is het beoordelen van de staat van de vastgoedmarkt in België. Als de markt momenteel bloeit en de rente laag is, kan dit een goed moment zijn om uw huis te verkopen. Als de markt echter traag is of de rente hoog, kunt u overwegen om de verkoop uit te stellen totdat de omstandigheden verbeteren.

Houd er rekening mee dat de marktomstandigheden van regio tot regio kunnen verschillen. Of u nu in de bruisende regio Vlaanderen bent met zijn bruisende steden en rijke cultuur of op het schilderachtige platteland van Wallonië, inzicht in de lokale markttrends zal een cruciale rol spelen in uw succesvolle reis om een huis te verkopen!

2. De waarde van uw huis bepalen

De eerste stap in het bepalen van een concurrerende verkoopprijs is het bepalen van de werkelijke waarde van uw huis.

Hiervoor heeft u drie opties:

 • Online schatting: Gebruik online schattingstools om een algemeen idee te krijgen van de waarde van uw woning. Bekijk de schattingstool van BelgiumImmo voor nauwkeurige en betrouwbare woningschattingen om u door het proces heen te helpen.
 • Makelaars: Raadpleeg een aantal makelaars voor hun schattingen van de waarde van uw huis. Hun kennis van de lokale markt kan een nauwkeurigere schatting opleveren. Om ervaren makelaars in uw omgeving te vinden, kunt u ook de pagina "Vind een makelaar" van BelgiumImmo bezoeken.
 • Geaggregeerde schattingen: Verken diensten die vastgoedgegevens combineren om een nauwkeurigere schatting te krijgen op basis van echte informatie. Het correct schatten van de waarde van uw huis is essentieel voor het bepalen van een concurrerende verkoopprijs. Door de juiste prijs vast te stellen, vergroot u uw kansen om geïnteresseerde kopers aan te trekken en voorkomt u potentiële financiële verliezen.

3. Bereid een verkoopovereenkomst voor

Voordat u uw huis te koop zet, moet u ervoor zorgen dat u een verkoopcompromis klaar hebt om aan potentiële kopers te presenteren.

Een compromis de vente is een juridisch bindend document waarin de voorwaarden van de verkoop staan, waaronder met name de prijs en het tijdschema. U kunt online sjablonen vinden of een notaris vragen om er een voor uw transactie op te stellen.

Het compromis is een cruciaal onderdeel van het verkoopproces van een huis en biedt juridische bescherming voor zowel koper als verkoper. Hierin staan de verkoopvoorwaarden, de overeengekomen prijs, de termijnen en eventuele opschortende clausules. Zorg ervoor dat u de voorwaarden van de verkoopovereenkomst begrijpt voordat u uw huis te koop zet!

4. Verzamel de nodige documenten

Zorg ervoor dat u alle vereiste documenten in orde hebt, aangezien deze essentieel zijn voor een vlotte verkoop en ontbrekende documenten tot vertragingen of juridische problemen kunnen leiden.

Documenten die vaak nodig zijn voor de verkoop van een huis in België zijn onder andere:

 • Bouwvergunning: Ongeveer €75
 • Bodemattest (van OVAM - Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij): Kosten variëren van €55 tot €222
 • Energieprestatiecertificaat (EPC): Gemiddelde kosten variëren tussen €300 en €800
 • Kadastrale documenten: Een papieren aanvraag kost ongeveer €20.
 • Eigendomsbewijzen: Bijvoorbeeld de koopakte of schenkingsakte, die het eigendom bewijst.
 • Elektrische inspectie: Ongeveer €100 tot €200
 • Conformiteitscertificaat voor olietank: Tot €100, alleen van toepassing als er een olietank is.
 • Informatie over overstromingsrisico's: Bezoek integraalwaterbeleid.be of inondations.wallonie.be voor meer informatie afhankelijk van uw regio.
 • Asbestcertificaat : Ongeveer €50.

5. Neem foto's van hoge kwaliteit


Vergeet niet om foto's van hoge kwaliteit te maken om kopers aan te trekken. Een foto zegt meer dan duizend woorden, en goed verlichte, duidelijke foto's kunnen de interesse wekken en kopers aanmoedigen om uw woning te bezoeken.

Zorg ervoor dat u mooie duidelijke, goed belichte foto's maakt die de pluspunten van uw huis benadrukken.

Maak foto's van elke kamer en buitenruimte en overweeg het gebruik van een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in woningfotografie, zoals Zibber, voor verbluffende resultaten.

Denk bij het maken van foto's van uw huis aan wat kopers graag willen zien. Benadruk de unieke kenmerken van uw woning, zoals moderne inrichting, hoogwaardige afwerking of prachtige landschapsarchitectuur.

Vermijd wazige of slecht gekaderde foto's, omdat deze een negatieve indruk van uw huis kunnen geven.

6. Adverteer uw huis op vastgoedplatforms

Om een breed publiek te bereiken, plaatst u uw advertentie op populaire vastgoedplatforms zoals Immoweb (voor een nationaal publiek), Zimmo (meer verkeer in het Nederlands) en Immovlan (meer geschikt voor Franstaligen). Schrijf een gedetailleerde en aantrekkelijke beschrijving van uw woning om de aandacht van potentiële kopers te trekken.

Aarzel niet om de unieke kenmerken van uw huis, de toplocatie en de voordelen van het wonen in uw buurt te vermelden.

Wanneer u uw advertentie schrijft, benadruk dan de beste kenmerken van uw huis door overtuigende taal te gebruiken die kopers aanspreekt. Beschrijf de opmerkelijke aspecten van elke kamer, en vergeet niet de extra faciliteiten te vermelden die u heeft, zoals een gezellige open haard, ruime kleedkamers of een moderne keuken. Als u buitenruimtes hebt, zoals een tuin, terras of zwembad, zorg er dan voor dat u deze ook benadrukt!

7. Schakel indien nodig de hulp in van een makelaar

Uw huis alleen verkopen kan een lonend avontuur zijn, maar de hulp van een makelaar inroepen is een verstandige beslissing. Onze agenten hebben de expertise om u sneller en tegen een concurrerende prijs te helpen verkopen.

Bij BelgiumImmo begrijpen we dat het verkopen van een huis complex en stressvol kan zijn. Daarom hebben wij een kwaliteitsgecontroleerd proces om de beste makelaars voor u te vinden. Wij streven ernaar u een uitstekende service te bieden en u te helpen bij een succesvolle verkoop.

Ongeveer 53% van de verkopers begint met zelf hun pand proberen te verkopen, maar werkt uiteindelijk vaak met een makelaar vanwege de toenemende complexiteit van de vastgoedmarkt.

Bij de verkoop van een huis komt veel meer kijken dan alleen de woning online zetten en wachten op een bod. Eigenaars moeten aan verschillende wettelijke vereisten voldoen en verschillende certificaten verkrijgen, wat zonder ervaring vervelend en verwarrend kan zijn.

Verkopen zonder begeleiding brengt juridische risico's en aansprakelijkheden met zich mee, terwijl makelaars door deze complexiteit kunnen navigeren en de risico's kunnen minimaliseren.

De 7 belangrijkste stappen hierboven zullen u echter naar een succesvolle verkoop leiden. Of u er nu voor kiest om alleen te verkopen of met de steun van een makelaar, bij BelgiumImmo zijn we er om u bij elke stap te ondersteunen. Neem contact met ons op voor meer advies of vragen.

Veelgestelde vragen :

Is het legaal om een huis te verkopen zonder de hulp van een makelaar in België?

Ja, het is volkomen legaal om uw huis in België zonder de hulp van een makelaar te verkopen. Eigenaren hebben het recht om hun huis zelf te verkopen zonder de hulp van een makelaar. Zorg er echter wel voor dat u voldoet aan alle wettelijke en reglementaire vereisten.

Wat zijn de voordelen van verkopen zonder makelaar?

Besparing op commissie (3-6%). Totale controle over de verkoop, prijs, onderhandeling en promotie. Bereid zijn om tijd en moeite te investeren.

Wat zijn de mogelijke uitdagingen van een huis verkopen zonder de hulp van een makelaar?

Een huis verkopen zonder de hulp van een makelaar kan langer duren en vereist een goed begrip van de vastgoedmarkt en juridische processen. U zult taken zoals promotie, bezichtigingen, onderhandelingen en papierwerk zelf moeten uitvoeren. Bovendien kan het zonder de expertise van een makelaar moeilijk zijn om de juiste prijs te bepalen om potentiële kopers aan te trekken.

Hoe trekt u potentiële kopers aan zonder makelaar?

Foto's van hoge kwaliteit, overtuigende beschrijvingen, populaire vastgoedplatforms, open huizen of virtuele bezoeken.

Moet ik een makelaar inschakelen als ik problemen heb om mijn huis te verkopen?

Als u problemen hebt met de verkoop van uw huis, is een makelaar van onschatbare waarde om de verkoop tot een succes te maken. Deskundige makelaars, onderhandelaars en een netwerk van kopers vergroten uw kansen om uw huis snel te verkopen.

Valt uw vraag over een woning niet in deze lijst? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om u te helpen! Stel uw vraag telefonisch op 02 586 05 66 of per e-mail op info@belgiumimmo.be.