Asbestattest verplicht in Vlaanderen: Info en vereisten

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
30 August 2023

Asbestattest in Vlaanderen: Wanneer en waarom is het verplicht ?

Volgens de Vlaamse Regering is een asbestattest verplicht in Vlaanderen sinds 23 november 2022.

Alle gebouwen gebouwd voor 2001 hebben verplicht een asbestattest nodig bij een overdracht.

Vroeger was men niet op de hoogte van het kankerwekkende aspect van asbest, daardoor bevatten nu nog veel materialen of gebouwonderdelen asbest.

Het doel van deze nieuwe maatregel is om tegen het jaar 2040 een asbestveilig Vlaanderen te hebben. Met het nieuwe asbestattest kan u in kaart brengen waar er nog asbest aanwezig is in uw eigendom. Zo krijgt de nieuwe eigenaar meer inzicht op de risico's van het gebouw.

Welke gebouwen moeten beschikken over een asbestattest?

Vanaf het jaar 2000 werd asbest verboden. Vandaar dat gebouwen en woningen gebouwd na deze periode geen attest nodig hebben. Als datum wordt er gekeken naar de overdrachtsovereenkomst van het gebouw.

U kan deze datum checken in het kadaster, de verkoopakte of uw verkoopovereenkomst/compromis.

Bent u eigenaar van een pand dat gebouwd is voor 2001? Dan bent u verplicht om een asbestattest aan te vragen. Vanaf 23 november 2022 moet elke eigenaar van een gebouw dat werd gebouwd voor 2001 beschikken over een asbestattest bij de verkoop of schenking.

Hoe vindt een asbestdeskundige inventarisatie plaats?

Een overzicht van alle stappen van A tot Z:

Neem contact op met een gecertificeerd asbestdeskundige

Het OVAM heeft een lijst van gecertificeerde asbestdeskundige contacten die u verder kunnen helpen met een ADI (dwz Asbest Deskundige Inventarisatie). Zo kan u makkelijk iemand in uw regio terugvinden. De lijst wordt om de paar dagen geüpdate, dus zitten er geen verouderde gegevens tussen!

Als eigenaar van het gebouw kan u ook de volmacht geven aan uw notaris, vastgoedmakelaar of gebouwen-beheerder om het asbestattest voor u aan te vragen.

Het onderzoek: niet-destructief of destructieve asbestinventaris?

Bij het plaatsbezoek onderzoekt de deskundige het gebouw en maakt een asbestinventaris op.

Deze inventarisatie is vaak 'niet destructief'. Een niet destructief onderzoek wil zeggen dat er geen muren of vloeren worden beschadigd door de deskundige.

De asbestdeskundige beschrijft dan alleen welke materialen of gebouwonderdelen een potentiëel risico kunnen vormen bij het gebruik van het gebouw in het dagelijks leven.

Het kan wel zijn dat er soms een klein deel van het materiaal wordt genomen als monster. Zo kan het laboratorium checken of er asbesthoudende materialen zijn of niet. Zo'n staalafname gebeurt altijd zo veilig en voorzichtig mogelijk.

De asbestdeskundige gaat bij een destructief onderzoek na of gebouwonderdelen asbest bevatten vanbinnen. Zo wordt ingesloten asbest opgespoord.

De asbestdeskundige zal u op voorhand vragen om de documenten van uw woning even door te sturen. Zo kan de deskundige zien wat voor onderzoek nodig zal zijn en hoe deze plaats zal vinden. Hoe meer documentatie over de bouw en constructie van het gebouw hoe kleiner de kans is dat de asbestdeskundige extra stalen zal moeten nemen.

Tip: zorg ervoor dat alle ruimtes zo toegankelijk mogelijk zijn tijdens de inspectie. Dan hoeft de deskundige maar één keer langs te komen voor de asbestinventarisatie van een gebouw.

Het bezorgen van het asbestattest van de OVAM

Na de inspectie stuurt de gecertificeerde asbestdeskundige u het resultaat van een asbestinventarisatie door. Het asbestattest bevat informatie over asbest en het veilige gebruik van het gebouw. Ook hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden. Op de website van OVAM kan u een voorbeeld van het attest terugvinden.

Als het asbestattest af is, kan u het asbestattest online bekijken op uw Woningpas.

Hoeveel kost een asbestattest van een gecertificeerde asbestdeskundige?

Algemeen kost dit zo'n 500 tot 600 euro. De prijs kan verhogen als er een hoogtewerker nodig is voor de inspectie van het dak of als er extra stalen moeten worden afgenomen tijdens de inspectie. Er zijn geen vaste prijzen, elke gecertificeerd asbestdeskundige kan een andere prijs vragen. Daarom raden wij aan om verschillende offertes te vergelijken alvorens een asbestdeskundige inventarisatie te starten.

Hoelang geldt een asbestattest?

De algemene regel is dat het attest 10 jaar geldig is. Maar als het gebouw een in slechte staat is kan dit verminderd worden naar 5 jaar.

Of als een asbestdeskundige niet het hele gebouw heeft kunnen inspecteren, kan het zijn dat het attest minder lang geldig is. Dan heeft u minder lang de tijd alvorens nog een plaatsbezoek te moeten inplannen zodat de asbestinventaris kan worden vervolledigd.

Uitzonderlijke gevallen met betrekking tot het asbestattest

Erfenis

Bij het nalaten van een eigendom als erfenis is het niet verplicht om een asbestattest te laten opmaken.

Als u meer wilt weten over erfenis en wat het allemaal inhoudt, lees dan ons artikel: "Erfenis huis ouders".

Gemeenschappelijke delen

Bij gemeenschappelijke delen van gebouwen is het asbestattest pas verplicht vanaf 1 Mei 2025. Dit geldt alleen voor gebouwen die deel uitmaken van het stelsel van gedwongen mede-eigendom.

Als u uw private delen van een eigendom wil verkopen, is het ook verplicht om een asbestdeskundige inventarisatie te laten doen. Zo kan u voor asbesthoudende materialen checken in uw deel van het gebouw.

Huur

Als eigenaar bent u niet verplicht om een huurder of nieuwe huurders te voorzien met een asbestattest. Heeft u al een asbestinventarisatie laten uitvoeren, dan bent u verplicht om de huurders een kopie van het attest te geven.

Staat uw vastgoedvraag er niet bij? Contacteer ons dan even, ons team staat klaar om u verder te helpen. Stel uw vraag telefonisch 02 586 05 66 of via een mail naar info@belgiumimmo.be.