Wat is bewoonbare oppervlakte? Uitleg & berekeningswijze

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
12 September 2023
Hoe het potentieel van een woning berekenen?

Wat is bewoonbare oppervlakte? Het potentieel van een woning berekenen

Bent u eigenaar, verkoper, makelaar of investeerder in België en wilt u de bewoonbare oppervlakte van uw appartement of huis bepalen? Inzicht in de bruikbare woonoppervlakte is essentieel om diverse redenen, van het optimaliseren van het interieurontwerp tot het nauwkeurig schatten van de waarde van het eigendom.

Woonoppervlakte berekenen: waar moet u rekening mee houden?

Wanneer we het hebben over de "bewoonbare oppervlakte" van een appartement of huis, verwijzen we niet zomaar naar een algemeen idee, maar naar een juridisch sluitende definitie. Deze omvat alle ruimtes binnen de muren die u kunt gebruiken om te wonen, zoals: woonkamers, keukens, slaapkamers en badkamers. Sommige delen van het huis, zoals de woonkamer en slaapkamer, worden belangrijker geacht dan andere bij het uitrekenen van de totale woonoppervlakte.

Als u overweegt een woning bestaande uit twee percelen te kopen of verkopen, is het belangrijk om de totale woonoppervlakte van de twee percelen te berekenen en nauwkeurig weer te geven.

Over het algemeen worden specifieke getallen, coëfficiënten genaamd, gebruikt om het belang van verschillende delen van het huis weer te geven. Deze coëfficiënten, zoals aangegeven door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (IBZ-FO Binnenlandse Zaken), helpen om de totale woonruimte van het huis te berekenen en nauwkeurig weer te geven.

Welk potentieel heeft uw eigendom?

Praktische gids: antwoorden op veelgestelde vragen voor verkopers en makelaars

Dit artikel is bedoeld om u stap voor stap te begeleiden, zodat u met vertrouwen de bewoonbare ruimte kunt berekenen. Als u deze richtlijnen volgt, kunt u weloverwogen beslissingen nemen en voldoen aan de voorschriften omtrent vloeroppervlakte in België. Deze kennis is van onschatbare waarde voor het optimaliseren van de ruimte, het schatten van de waarde van een eigendom en succesvol investeren in vastgoed.

Hetzelfde geldt als het gaat om het sluiten van de verkoop. Het is dan belangrijk om alle juridische documenten op orde te hebben. Bekijk ons artikel over het model van voorlopige verkoopovereenkomst voor vastgoedtransacties in België. Dit leesmateriaal is nuttig om ervoor te zorgen dat er aan alle wettelijke verantwoordelijkheden wordt voldaan.

Definities en belangrijke punten

In België hanteert men bij de berekening van een bewoonbare oppervlakte specifieke coëfficiënten voor elk deel van het huis.

Vergeet bij het berekenen van de bewoonbare oppervlakte van een huis niet om rekening te houden met de hoogte van het plafond in elke ruimte. De hoogte van het plafond speelt een cruciale rol bij het uitrekenen van de woonoppervlakte, omdat ruimtes met hogere plafonds als functioneler en waardevoller kunnen worden beschouwd.

Om de totale woonruimte te berekenen, vermenigvuldigt u de oppervlakte van elke kamer met de plafondhoogte en telt u deze waarden bij elkaar op. Deze meting zal u ook helpen bij het bepalen van een geschikte verkoopprijs, waarbij de plafondhoogte een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Met dit in gedachten zal uw schatting beter onderbouwd zijn, wat uw positie versterkt op de Belgische vastgoedmarkt.

Opmeten van de verschillende onderdelen

Het kennen van de daadwerkelijke bruikbare ruimte in een gebouw is om diverse redenen heel belangrijk. Het stelt u in staat het interieur goed in te richten en te beslissen waar u bepaalde zaken wilt plaatsen. Het kan u ook helpen bij het inschatten van de waarde van het gebouw.

Gelijkvloers - 100%: De volledige oppervlakte van de gelijkvloers wordt beschouwd als bewoonbare oppervlakte.

Eerste verdieping - 100% : De volledige eerste verdieping wordt meegenomen in de berekening van de bruikbare oppervlakte.

Tweede verdieping - 90% : De tweede verdieping draagt voor 90% bij aan de gehele oppervlakte, rekening houdend met eventuele leegtes, kruipruimtes of trappen.

Derde verdieping - 80% : De derde verdieping voegt 80% van de totale oppervlakte toe, rekening houdend met schuine daken of andere architecturale beperkingen.

Vierde verdieping - 70% : De vierde verdieping draagt 70% bij aan de gehele oppervlakte vanwege mogelijke zolderruimtes of beperkte hoogte.

Zolder - 30% : De bruikbare oppervlakte van de zolder wordt voor 30% meegerekend omdat deze een beperkte plafondhoogte kan hebben en mogelijk alleen geschikt is voor opslag of specifiek gebruik.

Niet bewoonbare kelder - 40% : Kelders die ongeschikt zijn als woon- of werkruimte dragen 40% bij aan de oppervlakte.

Bewoonbare kelder - 60% : Kelders met geschikte woonomstandigheden dragen 60% bij aan hun oppervlakte.

Garage op gelijkvloers - 70% : Binnenparkeerplaatsen op de gelijkvloers worden meegeteld voor 70% van hun oppervlakte.

Bijgebouwen - 20% : Vrijstaande constructies zoals bijgebouwen voegen slechts 20% van hun oppervlakte toe aan de berekening van de woonoppervlakte.

De woonoppervlakte berekenen

Bewoonbare ruimte berekenen

Om de bewoonbare ruimtes van uw huis in België te berekenen, volgt u deze stappen:

Stap 1: Meet elke verdieping

Meet met een meetlint de oppervlakte van elke verdieping in vierkante meters. Daarna moet u de lengte en breedte van elke ruimte vermenigvuldigen om de totale oppervlakte te verkrijgen.

Stap 2: Pas de coëfficiënten toe voor het berekenen van oppervlaktes

Pas de juiste coëfficiënt toe op elke vloer, afhankelijk van de locatie en functie ervan, zoals hierboven vermeld. Vermenigvuldig het vloeroppervlak met de corresponderende coëfficiënt om de aangepaste definitie van het woonoppervlak te verkrijgen voor elk vertrek op elk niveau.

Stap 3: Tel alle verdiepingen bij elkaar op

Tel de aangepaste woonoppervlaktes van alle verdiepingen bij elkaar op om de totale woonoppervlakte van uw huis te verkrijgen. Deze laatste waarde vertegenwoordigt de bruikbare woonruimte in uw woning, exclusief niet bruikbare ruimtes.

Stap 4: Houd rekening met onbewoonbare ruimtes

Vergeet niet om de oppervlakte van alle onbewoonbare ruimtes, zoals delen van kelders, garages, trappenhuizen, opslagruimtes en bijkeukens, van de totale woonoppervlakte af te trekken.

Stap 5: Houd rekening met kelders en bijgebouwen

Als uw woning kelders of bijgebouwen heeft (een gebouw of constructie die aan een hoofdgebouw vastzit, zoals een schuur, garage, opslagplaats, etc.), pas dan de respectievelijke coëfficiënten toe om hun bijdrage aan het woonoppervlak te berekenen.

De website van Keurdesk biedt praktische hulpmiddelen en gidsen om u te helpen bij het berekenen van woonruimte. Bovendien hebben ze een specifieke sectie gewijd aan dit onderwerp, waar u een gedetailleerd inzicht en deskundig advies krijgt over het berekenen van woonruimte.

Bijgebouw aan bestaande woning

Het naleven van de Belgische wetgeving

Het is belangrijk om te weten hoeveel leefruimte uw huis heeft, zowel om praktische en financiële redenen als om comfort te garanderen. In veel landen, waaronder België, stellen specifieke voorschriften de minimale hoeveelheid leefruimte die per persoon in een woning vereist is. Deze voorschriften waarborgen dat mensen voldoende ruimte hebben om comfortabel en veilig te wonen.

Het perceel berekenen is eveneens cruciaal, vooral als een woning over meer dan één stuk grond beschikt. Dit kan u ook helpen bij het inschatten van de waarde van het gebouw.

Om meer over deze voorschriften te weten te komen kunt de website van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen raadplegen.

U kunt ook contact opnemen met uw gemeente, officiële instanties of een vastgoedprofessional raadplegen. Zij kunnen u voorlichten over de Belgische kadastrale percelenplan, de kadastrale aanduiding, en de berekening van de totale woonoppervlakte en perceeloppervlakte.

Efficiënt gebruik van uw leefruimte

Wordt deze ruimte effectief gebruikt?

Het kennen van de grootte van uw woonoppervlakte helpt u om uw huis effectief in te richten. Door de exacte afmetingen en parameters te kennen, kunt u kamers en meubels doelgericht indelen.

Dit is met name belangrijk in stedelijke gebieden waar vastgoed kostbaar is. Efficiënt ruimtegebruik maakt uw huis veel functioneler en comfortabeler voor u en uw gezin.

Tegenwoordig, nu steeds meer mensen thuis werken en een flexibele levensstijl aannemen, is het nog belangrijker om een goed ontworpen woonoppervlakte te hebben. Door uw kamers strategisch te plannen, kunt u thuiswerkplekken, fitnessruimtes of recreatiehoeken creëren die passen bij uw levensstijl.

De woonruimte maximaliseren voor een succesvolle schatting van het eigendom

Succesvolle schatting van uw eigendom

Het efficiënt benutten van de leefruimte is essentieel bij het verkopen of kopen van een woning in België. Dit kan de waarde van het pand significant beïnvloeden.

Wanneer u een huis verkoopt, kan gedetailleerde informatie over de woonoppervlakte in uw advertenties het vertrouwen van kopers versterken, uw vraagprijs onderbouwen en uw onderhandelingskracht verbeteren.

Voor een potentiële koper, helpt het kennen van de exacte woonoppervlakte van een huis u om verschillende eigendommen te vergelijken op basis van hun prijs per vierkante meter. Een ruimere woonoppervlakte maakt een huis aantrekkelijker en een betere investering.

Vastgoedmakelaars spelen een zeer belangrijke rol in dit proces. Zij gebruiken de woonoppervlakte om de marktwaarde van een pand te bepalen. Openheid en nauwkeurigheid over bruikbare ruimte kan een groot verschil maken voor het succes van een verkoop.

Onze schattingstoolbiedt u een accurate schatting van uw eigendom voor een optimale verkoop.

Waarom is dit belangrijk voor vastgoedinvesteerders?

Investeren in vastgoed

Voor vastgoedinvesteerders is informatie over de exacte woonoppervlakte belangrijk voor het plannen van de financiën en het beoordelen van potentiële winsten. Wanneer zij overwegen om in vastgoed te investeren, moeten zij rekening houden met de kosten per vierkante meter woonoppervlakte om te weten of een huis winstgevend zal zijn.

Kennis van de woonoppervlakte stelt investeerders in staat om beslissingen te nemen overeventuele renovaties of uitbreidingen. Of ze nu een zolder willen verbouwen tot een bewoonbare kamer of een keuken willen opknappen, het kennen van de exacte maten zal hen zeker helpen om verstandige financiële beslissingen te nemen.

Daarnaast kunnen investeerders, wanneer ze in verschillende eigendommen investeren, door het verschil tussen vloeroppervlakte en woonoppervlakte te berekenen, deze objectief met elkaar vergelijken. Zo kunnen ze de beste investeringsmogelijkheden kiezen en hun kapitaal doelmatig inzetten.

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars biedt waardevolle richtlijnen en aanbevelingen over hoe deze vergelijkingen efficiënt en nauwkeurig uit te voeren.

De woonoppervlakte is essentieel voor het bezitten, verkopen of aanschaffen van een woning en bij het uitvoeren van doordachte investeringen.

Door de coëfficiënten voor verschillende delen van uw eigendom te begrijpen, krijgt u inzicht in de werkelijk bruikbare woonoppervlakte. Dit helpt huiseigenaren, makelaars en investeerders bij het maximaal inzetten van hun ruimte, het naleven van de regelgeving en het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Of u nu een huis wilt kopen of verkopen, kennis van de woonoppervlakte biedt u inzicht in de werkelijke marktwaarde.

En voor investeerders is het een echte aanwinst! Het stelt u in staat de potentiële opbrengst te berekenen en te beoordelen of een deal voordelig is.

Onderschat het belang van woonoppervlakte dus niet! Het is uw geheime wapen om te excelleren op de Belgische vastgoedmarkt en om te verzekeren dat uw vastgoed zijn volledige potentieel bereikt. Bereid u voor op het ervaren van een droomleefruimte die volledig voldoet aan uw wensen.

Ben u geïnteresseerd in een schatting van uw woning? Ontvang een gratis schatting in 3 minuten met onze tool!

Veelgestelde vragen:

Wat is bewoonbare oppervlakte?: FAQ

Wat is de woonoppervlakte van een huis?

Het woonoppervlak omvat alle bruikbare leefruimte in een vrijstaand huis, inclusief kamers, woongedeeltes, keukens, slaapkamers en badkamers. Het is de ruimte binnen de muren waar mensen in alle comfort kunnen verblijven.

Waarom is het belangrijk om de woonoppervlakte te kennen?

Kennis van de woonruimte is om meerdere redenen belangrijk. Het stelt u in staat om leefruimtes efficiënt in te delen, de waarde van eigendom nauwkeurig te bepalen en te voldoen aan de voorschriften omtrent vloeroppervlakte. Dit inzicht vergemakkelijkt het voor huiseigenaren, makelaars en vastgoedinvesteerders om gefundeerde beslissingen te nemen.

Hoe beïnvloeden coëfficiënten de berekening van vloeroppervlak?

Coëfficiënten zijn specifieke cijfers die in België gebruikt worden om het belang van verschillende delen van een huis weer te geven. Ze worden toegepast op diverse verdiepingen en ruimtes om het onderscheid tussen het berekend woonoppervlakte en de totale oppervlakte te kunnen maken. Bijvoorbeeld, de begane grond en eerste verdieping hebben een coëfficiënt van 100%, terwijl zolders en onbewoonde kelders lagere coëfficiënten hebben vanwege hun beperkte bruikbaarheid.

Hoe bereken ik de woonoppervlakte van mijn huis?

Neem de afmeting van elke verdieping, pas de juiste coëfficiënten toe op elke verdieping en som alle aangepaste oppervlakken op. Denk eraan om ongebruikte zones zoals garages of bijkeukens niet mee te rekenen. Dit geeft u de totale woonoppervlakte van uw woning.

Waarom is woonruimte belangrijk voor vastgoedinvesteerders?

Voor vastgoedinvesteerders is het kennen van de woonoppervlakte van een pand cruciaal voor de financiële planning en het inschatten van potentiële winsten. Het maakt een objectieve vergelijking van diverse woningen mogelijk en faciliteert doordachte investeringsbeslissingen. Meer bruikbare woonruimte kan de waarde van de woning en de aantrekkelijkheid voor een potentiële koper verhogen, wat resulteert in een beter rendement op uw investering.

Valt uw vraag over een woning niet in deze lijst? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om u te helpen! Stel uw vraag telefonisch op 02 586 05 66 of per e-mail op info@belgiumimmo.be.