Wat is de commissie van een makelaar bij verkoop?

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
05 September 2023
Percentage commissie makelaar bij verkoop

Overzicht: commissie makelaar bij verkoop in België

Makelaar inschakelen: Welk provisiepercentage?

In België is een vastgoedmakelaar vaak betrokken bij de verkoop van een huis. Als verkoper is het cruciaal te begrijpen hoe hun commissie werkt.

In dit artikel vindt u een overzicht van het commissiepercentage voor makelaars, regionale verschillen en de toegevoegde waarde van een makelaar.

Lees ook ons artikel over de stappen die u moet nemen om uw huis te verkopen.

Koper gevonden dankzij vastgoedmakelaar

Hoe het commissiepercentage werkt

Op de Belgische vastgoedmarkt kiezen mensen vaak voor een samenwerking met makelaars die een provisie, soms hoge provisie, aanrekenen. De vraag "hoeveel kost een makelaar?" is dan relevant. Wanneer een koper is gevonden en de verkoop wordt afgerond, bent u als verkoper de commissie verschuldigd. U betaalt de volledige commissie nadat u uw pand met succes hebt verkocht, en de notaris regelt nadien de administratieve rompslomp.

Voor meer informatie over notarissen en hun rol kunt u terecht op de website van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen.

Exclusiviteitscontracten en hun belang

Vastgoedmakelaars sluiten vaak exclusiviteitscontracten met eigenaars. Meer dan 90% van de huizen die bij makelaars genoteerd staan, worden verkocht onder deze overeenkomsten. Wanneer u een exclusiviteitscontract tekent, betekent dit dat u exclusief met één makelaar werkt voor een bepaalde periode. Deze contracten worden meestal automatisch verlengd, tenzij u ze een maand van tevoren opzegt.

Exclusiviteit met een vastgoedkantoor

Het gemiddelde commissiepercentage in België

Het Belgisch Instituut van Vastgoedmakelaars (BIV) geeft aan dat de gemiddelde commissie 2,6% is, vergeleken met 3,2% in 2010 - een daling van 18%. Houd er rekening mee dat de commissiepercentages kunnen variëren, van 1% tot 6%.

Regionale verschillen in commissiepercentages

Provisiepercentages variëren van regio tot regio in België. Het gemiddelde in Wallonië ligt rond de 2,5%, in Brussel rond de 2,8% en in Vlaanderen rond de 2,7%. Ga voor meer informatie over commissiepercentages in verschillende regio's naar de website van Immoweb.

De toegevoegde waarde van werken met een makelaar

Werken met een gerenommeerd makelaarskantoor geeft u toegevoegde waarde. Deze makelaars verkopen eigendommen vaak tegen hogere prijzen, waardoor de commissie gecompenseerd wordt. Bovendien besparen ze u tijd door de administratieve formaliteiten, bezoeken, inspecties en communicatie voor hun rekening te nemen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in dit artikel van De Tijd: "Is een vastgoedmakelaar zijn geld waard?".

Voordelen van het raadplegen van een makelaar

Het inschakelen van een vastgoedkantoor

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het raadplegen van een makelaar om uw huis of appartement te verkopen. Hier zijn er een paar om te overwegen:

Marktkennis en expertise: Ervaren makelaars hebben een grondige kennis van lokale markttrends, vastgoedwaarden en de voorkeuren van de kopers. Zij kunnen de waarde van uw woning nauwkeurig inschatten en u de beste verkoopprijs bieden, waardoor de kans groter wordt dat u potentiële kopers aantrekt.

Uitgebreide marketingstrategieën: Makelaars hebben toegang tot een breed scala aan marketingtools en -platforms. Ze kunnen uw woning effectief promoten bij een breder publiek, waaronder online adverteren, sociale netwerken, gedrukte media en open dagen.

Marketingstrategie voor meer zichtbaarheid

Onderhandelingsvaardigheden: Onderhandelen over de beste prijs voor uw woning kan moeilijk zijn, vooral voor huiseigenaren die emotioneel gehecht zijn aan hun huis. Makelaars treden op als neutrale tussenpersonen en onderhandelen namens u om de gunstigste deal te sluiten.

Het verkoopproces vereenvoudigen: Een woning te koop zetten brengt veel taken met zich mee, van papierwerk tot vastgoedinspecties en bezichtigingen. Een makelaar beheert deze taken efficiënt, waardoor u tijd en moeite bespaart.

Naleving van wet- en regelgeving: Vastgoedtransacties gaan gepaard met complexe juridische procedures en documentatie. Een makelaar zorgt ervoor dat al het papierwerk nauwkeurig is en voldoet aan de relevante wet- en regelgeving.

Toegang tot een netwerk van kopers: Gevestigde makelaars hebben een netwerk van potentiële kopers die actief op zoek zijn naar vastgoed. Dit netwerk zorgt voor een grotere zichtbaarheid van uw woning en verhoogt de kans dat u snel een gekwalificeerde koper voor uw huis vindt. U kunt het netwerk van potentiële kopers verkennen op sites zoals Zimmo.

Veelgestelde vragen:

Percentage commissie makelaar bij verkoop: FAQ

Hoe lang duurt een exclusiviteitscontract met een makelaar in België?

Exclusiviteitscontracten duren over het algemeen tussen de drie en zes maanden en kunnen automatisch verlengd worden als u ze niet van tevoren opzegt.

Wilt u de beste makelaar vinden om uw eigendom te verkopen? Ons artikel kan u interesseren: "Vijf tips voor de verkoop van uw huis via de beste makelaar".

Zijn er verborgen kosten naast het commissiepercentage?

Als algemene regel geldt dat het commissiepercentage van een makelaar de diensten van uw makelaar dekt, maar u moet nagaan of er extra kosten van toepassing zijn, zoals advertentiekosten of administratiekosten.

Kan er met makelaars onderhandeld worden over het commissiepercentage?

Ja, commissiepercentages zijn vaak onderhandelbaar en u kunt het percentage met de makelaar of het makelaarskantoor bespreken om tot een overeenkomst te komen.

Kunt u met meerdere makelaars tegelijk werken?

Hoewel dit mogelijk is, komt het niet vaak voor vanwege exclusiviteitscontracten. Werken met één makelaar betekent exclusieve samenwerking voor een bepaalde periode.

Hoe kunt u de expertise en reputatie van een makelaar controleren?

Zoek online, lees recensies en controleer de staat van dienst van het makelaarskantoor wat betreft succesvolle verkopen. Vraag om aanbevelingen van vrienden of kennissen die onlangs een woning hebben verkocht.

Valt uw vraag over een woning niet in deze lijst? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om u te helpen! Stel uw vraag telefonisch op 02 586 05 66 of per e-mail op info@belgiumimmo.be.