Wat zijn de diverse kosten bij de verkoop van uw huis?

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
24 August 2023

Wat zijn de kosten voor de verkoop van uw huis of appartement?

De kosten indien u zelf verkoopt of indien u een vastgoedmakelaar inschakelt

U heeft de keuze tussen een makelaar inschakelen, hulp vragen aan de notaris of uw huis zelf te verkopen. Wanneer u kiest voor een vastgoedmakelaar, is de gemiddelde commissie tussen 2% en 4% van de verkoopprijs (deze moet u vaak alleen betalen als de makelaar effectief uw woning verkoopt).

Wel kan u gratis het huis laten schatten door een vastgoedmakelaar.

Via onze makelaar vergelijkingstool kan u regionale kantoren vergelijken

Indien u uw huis zelf verkoopt, zal u publicatiekosten en de nodige attesten (zoals bv. het bodemattest) zelf moeten behandelen. Als u vooral tijd wil besparen is uw woning verkopen via een makelaar aangeraden.

Zie voor meer info over vastgoed zelf verkopen, zie onze blogpost hierover.

Als een makelaar geen resultaten levert gaan ze vaak ook geen bedrag vragen. Wel betaalt de verkoper een commissie als er een verkoopovereenkomst wordt getekend.

Voor meer info over de verkoopovereenkomst/compromis zie onze blog hierover.

Zelf online reclame maken op de populaire vastgoed-sites kost:

De voordelen en nadelen om met een makelaar te verkopen:

Makelaars hebben een groot netwerk. Zo is het makkelijker om potentiële kopers te vinden. Omdat ze meerdere openstaande dossiers hebben kan dit soms een valkuil zijn voor grote kantoren. De makelaar neemt diverse aktekosten voor zich. Ook het onderhouden van verschillende attesten o.a. elektrische keuring, aanvraag EPC etc is een van hun diensten. Makelaars zijn op de hoogte van uw verkooprechten als verkoper en kunnen u hierover informeren.

Onderschat als eigenaar de hoeveelheid tijd dat bij een verkoop komt kijken niet. De huistours, nodige attesten (verplicht), opvolging van een eventuele koper etc. kan snel vermoeiend worden voor de verkoper.

Verplichte attesten bij de verkoop van een woning

Volgens de wettelijke regeling zijn deze documenten verplicht bij de verkoop van een woning.

Er zijn verschillende documenten:

 • Stedenbouwkundige vergunning: ong. 75€
 • Bodemattest (van OVAM): kost 55€ of 222€, klik hier voor meer info op hun website
 • Energieprestatiecertificaat (EPC): gemiddelde kostprijs (afhankelijk van soort pand) is tussen de 300€ en 800€
 • Kadastrale stukken: de aanvraag op papier kost ong. 20€
 • Titel van eigendom: bv. verkoopsakte of schenkingsakte, bewijst dat u de eigenaar bent
 • Elektrische keuring: kost ong. 100€ tot 200€
 • Conformiteitsattest stookolietank: tot 100€, enkel toepasselijk bij aanwezigheid stookolietank
 • Overstromingsgevoeligheid: ga naar integraalwaterbeleid.be voor inlichtingen hierover
 • Asbestattest: ong. 500€

Zie "Asbestattest verplicht in Vlaanderen: Info en vereisten" voor meer info over het asbestattest en wanneer u dit nodig hebt.

Een eventuele meerwaardebelasting

Heeft u minder dan 5 jaar geleden een woning aangekocht en bent u van plan om hier een nieuwe verkoopprijs op te zetten? Dan kan u best rekening houden met een eventuele meerwaardebelasting.

De meerwaardebelasting moet u betalen op de winst die u overhoudt aan de verkoop van uw vastgoed. Voor een woning is dit zo'n 16,5%.

Onze blog over meerwaardebelasting kan u meer info bieden.

Kosten op een bestaande hypothecaire lening

Heeft u een hypotheek en het destijds hypothecair ingeschreven bedrag nog niet terugbetaald? De vervroegde terugbetaling van uw hypotheek hangt ervan af.

Wat met het destijds hypothecair ingeschreven bedrag?

U heeft twee mogelijkheden wanneer u een woning koopt: u draagt de lening over op de nieuwe woning, of u betaalt de lening terug en u sluit een nieuw krediet af.

Indien u geen nieuw gebouw koopt, dan zal uw notaris met uw bank het nog te betalen ontleende bedrag bepalen. U moet hierbij rekening houden met een wederbeleggingsvergoeding van 3 maanden intrest voor het vroegtijdig terugbetalen van uw bestaande hypothecaire inschrijving.

Verkoopt u de woning binnen 30 jaar na het aangaan van de lening? Dan dient u handlichtingskosten te betalen. Deze kosten bedragen ongeveer 0,7% van het destijds ontleende bedrag.

Veel gestelde vragen

Welke kosten zijn voor de koper en welke kosten voor de potentiële kopers?

De verkoper van het onroerend goed zorgt voor de bovenvermelde kosten bij verkoop huis.

De koper betaalt de verkoper notariskosten. Zo worden de kosten verdeeld.

Vanaf 2022 zijn de notariskosten of leveringskosten voor het aankoop van vastgoed in Vlaanderen :

 • 1% van het leenbedrag voor de registratierechten
 • tarief bij uw enige eigen woning 3%
 • tarief bij een 2de woning is 12% (behalve als de aankoopprijs lager is dan € 220 000, dan is hier een korting van toepassing, het percentage hiervan hangt af van de ligging).

Dit ligt allemaal wettelijk vast. Andere relevante kosten van de notaris naargelang geleverde diensten:

 • 0,30% van het leenbedrag voor de inschrijvingsrechten
 • aanvankelijk een percentage van het leenbedrag als honorarium van de notaris
 • extra aktekosten

Wat is rol van de notaris en de notariële akte?

Het is een van uw wettelijke verplichtingen om een notaris te betrekken bij uw vastgoedtransactie. Voor stedenbouwkundige inlichtingen en het asbestattest kan u ook de notaris inzetten. Deze vraagt dan een stedenbouwkundig uittreksel of asbestattest aan.

Het burgerlijk wetboek stipuleert dat u bij de overdracht van uw akte een notaris moet inschakelen. Hierbij zorgt de notaris voor de opmaak van een notariële akte waarbij ze hun handtekening moeten zetten. Notarissen kan u ook inschakelen bij actieve verkoop van een woning. Zij gaan dan vaak de woning openbaar te koop zetten op websites zoals Biddit.

In dit artikel van De Tijd is er een duidelijk overzicht van de praktische kosten van notarissen.

Hoe bepaalt u de waarde van uw woning?

Voor de verkoop van een woning, moet u de waarde kennen. Aspecten zoals het aantal gevels, elektrische installatie, hoeveelheid werk er nog aan is en soort pand zoals bv. nieuwbouw of gelijkvloers-appartement beïnvloeden de verkoopwaarde. De buurt en regio in uw gemeente speelt ook een rol in de prijs die u voor uw eigendom kan vragen.

Deze parameters kan u invullen in onze schattingstool, zo berekenen wij de waarde van uw pand.

BelgiumImmo is de N°1 in vastgoedprijzen en online schattingen van huizen in België

Onze schattingstool is een eerste indicatie. Daarna is het aangeraden om een professionele schatter ter plaatse te laten komen. Naargelang de situatie schakelt u best een beëdigd schatter of makelaar in. Als gaat om een juridisch geval is een beëdigd schatter nodig, omdat zij een objectieve schatting geven (bij bv. een scheiding, erfenis, etc). Deze vragen vaak een prijs tussen 200 tot 450 euro voor een schattingsverslag. Een makelaar doet zo'n schatting gratis, omdat zij zo hun netwerk kunnen uitbreiden en zich kunnen voorstellen. Ook gaan zij meer kijken naar de marktwaarde.

Klik hier om het beste kantoor in uw regio te vinden via onze makelaar vergelijkingstool

U kan ook altijd andere online tools uitproberen voor een gratis schatting:

Welke kosten zijn er bij verhuur?

Een plaatsbeschrijving laten opmaken is ten zeerste aangeraden om achteraf misverstanden te vermeiden met de huurder. Ook dient u een EPC en elektrische keuring aan te vragen met bijbehorende kosten.

De syndicus zorgt voor het onderhouden van uw pand en vraagt hier een maandelijks bedrag voor. De huurder betaalt hiervoor gemeenschappelijke kosten.

Staat uw vastgoedvraag er niet bij? Contacteer ons dan even, ons team staat klaar om u verder te helpen. Stel uw vraag telefonisch 02 586 05 66 of via een mail naar info@belgiumimmo.be.