Overbruggingskrediet, wat is dat juist?

Matteo Graceffa's picture
Matteo Graceffa
|
14 September 2023
Overbruggingskrediet in België

Overbruggingskrediet: Uitleg, tips en kosten

Bent u van plan om een nieuw huis te kopen, maar hebt u uw huidige woonst nog niet verkocht? Een overbruggingskrediet afsluiten met een vaste rentevoet kan in zo'n situatie de oplossing voor u zijn.

In dit artikel leiden wij u door de belangrijkste stappen voor het berekenen van uw overbruggingskredietrente en voor een succesvolle en gegarandeerde vastgoedovergang.

Stel uw financiële plan op:

Voordat u begint met berekenen, moet u een stevig financieel plan opstellen dat de volgende belangrijke elementen bevat:

- De geschatte waarde/aankoopprijs van uw nieuwe woning

- De verkoopprijs van uw oude woning

- Het resterende bedrag op uw bestaande hypotheek voor uw huidige woonst

Uw financiële plan is de basis voor uw eigendomsoverdracht, zoals u kunt zien op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën (www.financien.belgium.be).

Kennis van de kosten en inzicht in uw financiële mogelijkheden zal u helpen om tijdens het hele proces weloverwogen beslissingen te nemen.

Voor meer details kunt u dit artikel raadplegen.

Huidige hypothecaire lening / nieuwe hypothecaire lening

Overbruggingskrediet en hypothecaire lening begrijpen:

Bij de overgang tussen eigendommen kunt u kiezen voor een nieuwe lening. Dit kan een combinatie zijn van een hypothecaire lening en een overbruggingskrediet (België):

Overbruggingskrediet :

Banken zoals ING België ofBNP Paribas Fortis leggen uit dat deze kortetermijnlening het verschil aanvult tussen de verkoopprijs van uw huidige woning en het bedrag dat nodig is om uw nieuwe woning te kopen. Een overbruggingskrediet biedt u de financiële ademruimte en de nodige flexibiliteit die u nodig heeft tijdens deze periode.

Doorgaans kunt u voor het overbruggingskrediet tot 70% (of 80% met lage maandelijkse rentebetalingen) van de verkoopprijs van uw huidige woning lenen.

Voor meer informatie over het verkopen van uw huis, zie het artikel "U wilt uw huis verkopen: wat nu?"

Hypothecaire lening / hypothecair krediet:

Het resterende bedrag dat nodig is voor de nieuwe woonst, na aftrek van het overbruggingskrediet, wordt gedekt door een hypotheek met een langere looptijd, zoals te zien is op de website van KBC bank. Hypotheken hebben over het algemeen langere aflossingstermijnen, meestal 20, 25 of 30 jaar.

Hierdoor kunt u het geleende bedrag terugbetalen in kleinere, beter beheersbare betalingen over een langere periode.

OpSpaargids vindt u een overzicht van Belgische banken en hun rentetarieven.

Leningsproduct bij banken

Overweeg uw vermogen om terug te betalen:

Het is belangrijk om na te denken over wat u zich comfortabel kunt veroorloven, rekening houdend met het overbruggingskrediet en de hypothecaire inschrijving. Kijk goed naar uw maandelijkse budget, inclusief uw inkomsten, uitgaven en andere financiële verplichtingen.

Bereken hoeveel u elke maand kunt terugbetalen zonder uw levenskwaliteit in gevaar te brengen.

Inzicht in uw terugbetalingsvermogen geeft u het vertrouwen om de financiële verantwoordelijkheden van uw vastgoedtransitie te beheren.

Bovendien kunt u toekomstige financiële stress vermijden als u zich bewust bent van uw grenzen.

Voor een duidelijk overbruggingskrediet voorbeeld kunt u een bezoek brengen aan hypotheek.be.

Nieuwe hypotheeklening afbetalen

Stel een tijdschema op:

Als u van plan bent om uw huidige appartement of huis te verkopen voordat u een nieuw huis koopt, of als u van plan bent om nog een tijdje in uw huidige woonst te blijven wonen nadat u een nieuwe huis hebt gekocht, stel dan een tijdschema op.

In een aantal regio's kunnen bepaalde belastingvoordelen of -prikkels gekoppeld zijn aan specifieke voorwaarden of deadlines. Het is dus belangrijk om ook hiervan op de hoogte te zijn. Ons artikel "Meerwaardebelasting op vastgoed in België: wat is het?" kan u helpen deze aspecten te begrijpen.

Vergeet niet dat het tarief en de looptijd van het overbruggingskrediet kunnen variëren, dus wees voorzichtig en kies een periode die bij uw behoeften past.

Samenwerken met een specialist in overbruggingskredieten kan een uitstekend idee zijn, omdat die u kan begeleiden en waardevol advies voor thuis kan geven op basis van uw specifieke situatie.

Onvoorspelbare verkooptijd:

Onvoorspelbare verkooptijd

Vergeet niet dat de vastgoedmarkt onvoorspelbaar kan zijn en dat de verkoop van uw huis misschien niet zo snel gaat als verwacht.

Terwijl sommige eigendommen binnen een paar dagen verkocht kunnen zijn, kan het bij andere maanden duren om een juiste koper of eigenaar te vinden.

Om alle onzekerheid te verminderen, moet u realistische verwachtingen hebben over hoe lang het zal duren om uw huidige woning te verkopen. Neem geen overhaaste beslissingen, maar neem de tijd om uw opties te evalueren.

Voor een soepele overgang naar uw nieuwe huis is het essentieel om deze stappen te volgen en uw financiële behoeften te begrijpen.

Op die manier kunt u uw overbruggingskrediet nauwkeurig berekenen en het beste uit uw vastgoedtransitie halen.

Gerenommeerde vastgoedsites zoals Immoweb, Zimmo en Immovlan zijn essentiële bronnen die u inzicht geven in de Belgische vastgoedmarkt.

Ze bieden ook nauwkeurige informatie over de huidige trends, vastgoedprijzen in verschillende regio's en zelfs deskundig advies over het kopen en verkopen van vastgoed.

Vergeet niet dat een goed voorbereid financieel plan de sleutel is tot de succesvolle verkoop van een woning of vastgoedproject.

Het is net als een routekaart naar uw droomhuis. Met een zorgvuldige planning kunt u vol vertrouwen beginnen aan dit spannende avontuur op huizenjacht.

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wilt u uw eigendom verkopen, maar hebt u geen idee van de prijs? De schattingstool van Belgiumimmo kan u helpen om in slechts 3 minuten een realistische prijs voor uw woning vast te stellen!

Veelgestelde vragen:

Overbruggingskrediet: FAQ

Wat is een overbruggingskrediet en hoe werkt het voor een succesvolle vastgoedovergang?

Een overbruggingskrediet is een kortlopende lening die de financiële kloof overbrugt tussen de verkoop van uw huidige woonst en de aankoop van een nieuwe woning.

Wat zijn de toelatingscriteria en algemene voorwaarden voor het verkrijgen van een overbruggingskrediet?

De criteria en voorwaarden variëren van kredietverstrekker tot kredietverstrekker, maar over het algemeen kunt u tot 70% (of 80% met een lage rente) van de verkoopprijs van uw huidige woning lenen.

Hoe bereken ik hoeveel overbruggingskrediet ik nodig heb?

Om dit te berekenen, trekt u de verkoopprijs van uw huidige woning af van de aankoopprijs van uw nieuwe woning en trekt u vervolgens uw aanbetaling en eventuele bijkomende kosten af.

Wat is de typische looptijd van een overbruggingskrediet en wat zijn de rentepercentages?

De looptijd is over het algemeen een paar maanden tot een jaar, en de rentepercentages variëren afhankelijk van de kredietverstrekker.

Wat zijn de nadelen van een overbruggingskrediet?

De risico's zijn onder andere een vertraagde verkoop van uw huidige woning, wat leidt tot hogere rentelasten. Zorgvuldige planning is dus essentieel om financiële problemen te voorkomen.

Valt uw vraag over een woning niet in deze lijst? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om u te helpen! Stel uw vraag telefonisch op 02 586 05 66 of per e-mail op info@belgiumimmo.be.